Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 22 kedd Csilla, Noémi névnapja

Főoldal » zsírszalonna sütése

felvitel dátuma: 2011-11-14 09:20:45       mai nézettség: 1       nézettség: 39623
részletes recept
zsírszalonna sütése
Hozzávalók 10 személyre:

Hozzávalók:

5 kg zsírszalonna
1 dl víz
1.5 dl tej

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 80 perc

Elkészítés:

Elkészítés:

A zsírszalonnát megkapargatom, így a rajta lévő szennyeződést eltüntetem, majd
kockákra vágom /kb 3X3 cm/
Ezt a mennyiséget 2 nagyobb /6 l-es/ lábosba rakom és felteszem a tűzhelyre.
Fele-fele arányban ráöntöm a vizet és közepes tűznél, folyamatosan kevergetem,
ügyelve arra, hogy le ne égjen..
Egy idő után a víz elpárolog és elkezd kisülni a zsír belőle.
Amikor már összeesett a két edényben lévőket egybe öntöm és így folytatom a sütést.
Amikor a gyöngyözést abba hagyta, leszedem a már kisült zsírt, szűrőt használok, hogy
ne kerüljön a zsírba semmi. /kb. 4 l lesz/
Az edényben maradt töpörtyűre, /óvatosan, mert kifuthat/, ráöntöm a tejet és pirosra sütöm.
A hőmérsékletet csökkentem, mert ilyenkor már nagy a leégés veszélye.
Addig pirítom, míg a megfelelő színt el nem éri, akkor lezárom a hőt alatta.
A töpörtyűket kiszedem, majd megsózom.
Az edényben maradt, már kissé barna, tejes zsírt egy külön edénybe teszem. Ez a zsír kiválóan
használható főzéshez, hús sütéshez. Az edény aljára leülepedett törmelékes zsír nagyon
akár zsíros kenyérnek, akár pogácsa sütés alapanyagának.
 

A töpörtyű, még melegen, főtt krumplival, lila hagymával, pompás reggeli, vagy vacsora is lehet.
Hidegen pedig, némi zöldséggel kiegészítve tálalható reggelire, vagy hideg vacsorára.

Szakács: Anyika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Zsuzsa 2012 december 23

Nagyon szeretem az otthon sütött tepertőt, de hasalja szalonnából sütöm, hogy kevés zsír legyen, a tepertő meg úgy jó, ha minél húsosabb. Sütés közben sózom meg, így jó ízű lesz a tepertő, nem kell később sózni, nem "vizesedik meg." A tejet én is használom hozzá, de teljesen elsütöm róla, így a visszamaradt zsír tiszta, nem tejes. Örülök, hogy felraktad ezt a receptet, érdemes otthon készíteni a tepertőt, sokkal finomabb.

0/10 muterka 2012 december 26

Köszönöm Zsuzsa! Nekem mindkettőre szükségem van, zsírra is, és a töpire is! Amúgy csak egyetlen dologért érdemes otthon csinálni, mégpedig az íze miatt.Az árakat tekintve nem olcsó mulatság otthon készíteni sem!

9/10 Greg 2013 augusztus 6

Kitűnő leírása a tepertő sütésnek. Hibátlan és a gyakorlati ismereteket is jól leírja. Gratulálok!

0/10 muterka 2013 október 2

köszönöm szépen Greg!

0/10 kálinger jozsef 2013 november 24

nagyon jo kiprobáltam.

0/10 Kertvéllesy László 2014 június 13

Nagyon jó a recept, de én - az eleinktől tanultam - a teljes zsír kisülése előtt (kezd színesedni a zsírkocka) bele dobok egy megpucolt közepes hagymát, ami elkezd benne karamellizálódni. Ettől hihetetlen finom lesz a zsír íze.

0/10 zuzu 2014 november 9

Nem tévedés a 2 perc sütési idő?

0/10 muterka 2014 december 22

kedves Zuzu! természetesen nem jó a 2 perces sütési idő! köszönöm az észrevételt, kijavítom! azért azt gondolom senki nem ennek alapján próbálta elkészíteni! :)

0/10 montana09 2015 november 4

Nagyon jól sikerült. Gyermekkoromból rémlett a folyamat, így nagy bátran elkezdtem, de útközben - biztos, ami biztos alapon - kikerestem a leírást. Megerősített benne, hogy jól emlékeztem. Nagyon szép, tiszta zsírt kaptam. A vöröshagyma is rémlett, de nem tudtam, hogy mikor kell beletenni, így azt majd legközelebb próbálom ki.

10/10 Surda 2016 június 18

Kiváló a recpt

0/10 Toth Gy9rgy 2017 június 1

Röviden nagyszerű.

0/10 földműves honpolgár 2019 május 15

Gratulálok a recepthez, magam is ily módon készitem, szivből ajánlom mindenkinek. A bolti borzalmakat kéretik örökre elfelejteni !

0/10 tanuló 2019 augusztus 17

Köszönöm szépen! Én is így tanultam a nagymamámtól és anyukám is így készítette, de a végén mi a töpörtyűből egy fémszűrőn a merőkanállal kinyomjuk a zsírt.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*