Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 18 péntek Andrea, Ilma névnapja

Főoldal » Zserbó torta

felvitel dátuma: 2019-01-16 17:26:34       mai nézettség: 1       nézettség: 773
részletes recept
Zserbó torta
Hozzávalók 8 személyre:

24 cm átmérőjű tortához
A tésztához
45 dkg liszt
20 dkg vaj
2 ek tejföl
3,5 gramm instant élesztő (Coop termék)
2 tojássárgája
csipet só 
1 kk szódabikarbóna
10 dkg cukor
A töltelékhez
30 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
40 dkg sárgabarack lekvár
A díszítéshez
15 dkg torta bevonó csokoládé
1 ek étolaj
10 fél dió
2 marék dió
5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya szemek
10 dkg cukor
néhány egész dióbél (nekem csak feleket sikerült összehozni:)
1 tojásfehérje
kristálycukor 

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbónát, porcukrot.
Hozzá adjuk a tojás sárgáját, a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 5 darab cipóra osztottam, egyenként 24 cm-es körre nyújtottam.
A darált diót keverjük össze a cukorral,reszelt citrom héjjal. 
A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört.
Ezután lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot próbáljuk kör alakúra nyújtani.
Az első lapot az aljára tesszük, bőven megkenjük lekvárral.
Cukrozott dióval megszórjuk.
A másik lapot rátesszük, folytatjuk míg el nem fogy a tészta.
Felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.
Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk a formában kihűlni.


Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban.
Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni.
Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni .

A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvadta a 2 marék diót bele forgatjuk.
Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépbe apróra zúzzuk.
A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajt, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan "nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.

Szakács: Edit


Film link: https://www.facebook.com/konyhamania.edit.modra

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*