24 cm átmérőjű tortához
A tésztához
45 dkg liszt
20 dkg vaj
2 ek tejföl
3,5 gramm instant élesztő (Coop termék)
2 tojássárgája
csipet só
1 kk szódabikarbóna
10 dkg cukor
A töltelékhez
30 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
40 dkg sárgabarack lekvár
A díszítéshez
15 dkg torta bevonó csokoládé
1 ek étolaj
10 fél dió
2 marék dió
5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya szemek
10 dkg cukor
néhány egész dióbél (nekem csak feleket sikerült összehozni:)
1 tojásfehérje
kristálycukor
A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbón
Hozzá adjuk a tojás sárgáját, a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 5 darab cipóra osztottam, egyenként 24 cm-es körre nyújtottam.
A darált diót keverjük össze a cukorral,reszelt citrom héjjal.
A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört.
Ezután lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot próbáljuk kör alakúra nyújtani.
Az első lapot az aljára tesszük, bőven megkenjük lekvárral.
Cukrozott dióval megszórjuk.
A másik lapot rátesszük, folytatjuk míg el nem fogy a tészta.
Felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.
Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk a formában kihűlni.
Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban.
Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni.
Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni .
A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvadta a 2 marék diót bele forgatjuk.
Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépbe apróra zúzzuk.
A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajt, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan "nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.