Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 3 szombat Tímea, Irma névnapja

Főoldal » Zserbó saját recept szerint

felvitel dátuma: 2011-03-09 11:24:17       mai nézettség: 1       nézettség: 1646
részletes recept
Zserbó saját recept szerint
Hozzávalók 4 személyre:

tészta:
60 dkg finomliszt
30 dkg vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 db tojás
csipetnyi szódabikarbóna
csipetnyi só
fél dl rum
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor

töltelék:
50 dkg darált dió
30 dkg kristálycukor
2 kanál rum

 

5 dkg vaj
20 dkg házi baracklekvár / és ribizlilekvár /

 

csoki máz:
2,5 dkg vaj
15 dkg tejcsoki
2-3kanál tej


 

Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

A tésztához a 60 dkg finomlisztet 30 dkg vajjal összemorzsolunk és 1 dl langyos tejben megfuttatunk 2 dkg élesztőt /langyos helyen/, majd ha ez felfutott, ami kb. 15 perc, akkor 2 tojássárgájával, csipetnyi szódabikarbónával, csipetnyi sóval és fél dl rumban feloldott 10 dkg kristálycukorral, 1 vaníliás cukorral- összegyúrjuk. Egy órán át legalább a hűtőszekrényben pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 50 dkg darált diót összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, 2 kanál rummal.

A tésztát három ill. négy részre vágjuk, kis cipókat formálunk belőle és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Úgy a finom, ha vékonyra nyújtjuk. Egy normál méretű tepsit kivajazhatunk, lisztezhetünk, majd ebbe kerül az első vékony lap.
Ezt megkenjük vékonyan házi baracklekvárral majd erre rászórunk egy sor cukros diót /ne keveset szórjunk rá!/. Ezután jön a második lap, majd a lekvár és a cukros dió.
Egy sorra lehet ribizli lekvárt is kenni.
Finom, ha savanykásabb a lekvár. Amikor elfogytak a lapok és a töltelék, akkor tojássárgájával megkenjük, majd villával megszurkáljuk a tetejét. Ez azért fontos, mert élesztő van a tésztában és ha nem lyukasztjuk ki, akkor felhólyagosodhat és nem lesz egyenletes a teteje. 45 percig pihentetjük, fontos!!!  Előmelegített sütőben. Kb.170 C fokon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Majd csoki mázat készítünk rá.
Én így készítem:
Egy kis lábasban fél vajat és 15 dkg tej csokit, és 2-3kanál tejet állandó kevergetés mellett, felolvasztok. Nem szabad forrnia. Amikor a máz összeállt, akkor leveszem a tűzről és még kevergetem, hogy ne legyen csomós és hűljön ki kissé. Majd a süti tetejére öntöm. 1 napig legalább állni hagyom, majd szeletelem.
Nagyon finom süti. Sokáig eláll. Nem kell félni nem nagyon bonyolult, csak elsőre tűnik annak.

Szakács: Rudi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Ági 2011 március 30

Az egyik kedvencem, nagyon szeretem!!

0/10 Bihary Livia 2011 augusztus 25

Kedves Rudi!Gyönyörüek ezek a sütemények!

0/10 Rudolf 2011 szeptember 13

koszi, es milyen izletesek...:)))

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*