Az egyik kedvencem, nagyon szeretem!!
tészta:
60 dkg finomliszt
30 dkg vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
2 db tojás
csipetnyi szódabikarbóna
csipetnyi só
fél dl rum
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor
töltelék:
50 dkg darált dió
30 dkg kristálycukor
2 kanál rum
5 dkg vaj
20 dkg házi baracklekvár / és ribizlilekvár /
csoki máz:
2,5 dkg vaj
15 dkg tejcsoki
2-3kanál tej
A tésztához a 60 dkg finomlisztet 30 dkg vajjal összemorzsolunk és 1 dl langyos tejben megfuttatunk 2 dkg élesztőt /langyos helyen/, majd ha ez felfutott, ami kb. 15 perc, akkor 2 tojássárgájával, csipetnyi szódabikarbónával, csipetnyi sóval és fél dl rumban feloldott 10 dkg kristálycukorral, 1 vaníliás cukorral- összegyúrjuk. Egy órán át legalább a hűtőszekrényben pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 50 dkg darált diót összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, 2 kanál rummal.
A tésztát három ill. négy részre vágjuk, kis cipókat formálunk belőle és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Úgy a finom, ha vékonyra nyújtjuk. Egy normál méretű tepsit kivajazhatunk, lisztezhetünk, majd ebbe kerül az első vékony lap.
Ezt megkenjük vékonyan házi baracklekvárral majd erre rászórunk egy sor cukros diót /ne keveset szórjunk rá!/. Ezután jön a második lap, majd a lekvár és a cukros dió.
Egy sorra lehet ribizli lekvárt is kenni.
Finom, ha savanykásabb a lekvár. Amikor elfogytak a lapok és a töltelék, akkor tojássárgájával megkenjük, majd villával megszurkáljuk a tetejét. Ez azért fontos, mert élesztő van a tésztában és ha nem lyukasztjuk ki, akkor felhólyagosodhat és nem lesz egyenletes a teteje. 45 percig pihentetjük, fontos!!! Előmelegített sütőben. Kb.170 C fokon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Majd csoki mázat készítünk rá.
Én így készítem:
Egy kis lábasban fél vajat és 15 dkg tej csokit, és 2-3kanál tejet állandó kevergetés mellett, felolvasztok. Nem szabad forrnia. Amikor a máz összeállt, akkor leveszem a tűzről és még kevergetem, hogy ne legyen csomós és hűljön ki kissé. Majd a süti tetejére öntöm. 1 napig legalább állni hagyom, majd szeletelem.
Nagyon finom süti. Sokáig eláll. Nem kell félni nem nagyon bonyolult, csak elsőre tűnik annak.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.