Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 13 kedd Szervác, Imola névnapja

Főoldal » Süteméy recept ( édes ) recept » Zserbó

felvitel dátuma: 2012-06-14 10:58:18       mai nézettség: 2       nézettség: 1141
részletes recept
Zserbó
Hozzávalók 8 személyre:

 

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió/40 dkg, ha csak diós készül
  • 20 dkg darált mák
  • 15-15 dkg cukor
  • 25-30 dkg sárgabarack lekvár
  • 2 tojásfehérje

Tetejére:

  • 1 tábla tortabevonó csokoládé
  • 5-7 dkg vaj
  • 1,5 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 40 perc

Főzési idő: 5 perc
Elkészítés:

 

Tepsi méret: 36*26 cm

A darált diót egy tálban összekeverjük 15 dkg cukorral, valamint a darált mákot is 15 dkg cukorral.

  1. A tésztához az élesztőt a tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, szódabikarbónával. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgákat, rugalmas tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk. A tepsi méretére kinyújtjuk.
  2. Az első lapot vajazott/lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük a lekvárral (nem vékonyan, nehogy a tészta száraz legyen). Rászórjuk egyenletesen a cukros darált mákot, majd a második tésztalapot ráterítjük. Szintén megkenjük lekvárral, majd a cukros diót következik. Befedjük a harmadik lappal.
  3. A tojásfehérjét felverjük, és a tészta tetejére kenjük. Villával megszurkáljuk.
  4. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük (tűpróba is).
  5. A mázhoz az összetört csokoládét a tejjel, cukorral lassan főzzük, majd belekeverjük a vajat. Amint sűrűsödni kezd, azonnal a tészta tetejére öntjük. (Ha véletlenül „összemegy”, pici tejjel hígítjuk.) Hagyjuk megszilárdulni.

Célszerű forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeletelni a kész süteményt.

Megjegyzés: A tetejére az általunk már használt, bevált mázat is tehetjük.

(Saját változat)

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*