Hozzávalók a tésztához: (kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 10 dkg 70%-os étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj
1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 180 fokon kb. 20 percig sütöm ( a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.