Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Zöldséges bableves, ahogy én csinálom

felvitel dátuma: 2011-02-14 06:43:03       mai nézettség: 1       nézettség: 2880
részletes recept
Zöldséges bableves, ahogy én csinálom
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1/2 kg fehér bab
  • kb. 1/2 kg füstölt fejhús, füstölt karaj csont, vagy bármilyen füstölt hús.
  • 1/4 kg Árpagyöngy (gersli)
  • kb. 1 kg krumpli

  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehér répa
  • 1 fél gumó zeller
  • 1 kis fej karalábé
  • Esetleg még egy pár rózsa karfiol.
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint só, bors kömény, fűszerpaprika
Előkészületi idő: 150 perc


Főzési idő: 150 perc
Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. A füstölt húst elég a főzés reggelén beáztatni.

A babot kb. 4 l hideg vízben odatesszük főzni a fej hagymával, 1 gerezd fokhagymával és némi szemes borssal. Ha felforrt, hozzáadjuk a füstölt húst.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket és csíkokra vágjuk. Ha a hússal együtt is újra forrni kezd, hozzáadhatjuk a zöldségeket (a karfiolt csak később, ha van, a krumplival együtt).

Megtisztítjuk a krumplit és fel nyolcadoljuk. Közben az árpagyöngyöt beáztatjuk. Ha a zöldségek is főni kezdenek, hozzáadhatjuk az árpagyöngyöt.

A krumplit és a karfiolt — ha van — csak akkor adjuk az ételhez, ha a bab már repedezni kezd. Ha hozzáadtuk a krumplit és a karfiolt is addig főzzük, míg a bab teljesen meg nem puhult.

Rántás:

egy kis fej hagymát és egy gerezd foghagymát egészen apró kockákra vágunk.

Kb. 2 evőkanálnyi zsíron (vagy 3 evőkanál olajon) a hagymát barnára, majdnem feketére pirítjuk. (A hagyma kiszedhető utána, ha zavar).

Lehúzzuk a főzőlapról és 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát keverünk el benne. Majd hozzáadunk némi őrölt borsot és őrölt köményt.

Visszateszzük a tűzre és 3 evőkanál liszttel csomómentes rántást csinálunk belőle (hideg vizet lehet önteni hozzá).

A rántással besűrítjük a levest és utána 5-6 percig főzzük és kész.

A krumplival egyidőben tehetünk még bele petrezselyem és zeller levelet is.

Szakács: Bandi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*