kb. 1 kg krumpli
A babot előző este beáztatjuk. A füstölt húst elég a főzés reggelén beáztatni.
A babot kb. 4 l hideg vízben odatesszük főzni a fej hagymával, 1 gerezd fokhagymával és némi szemes borssal. Ha felforrt, hozzáadjuk a füstölt húst.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket és csíkokra vágjuk. Ha a hússal együtt is újra forrni kezd, hozzáadhatjuk a zöldségeket (a karfiolt csak később, ha van, a krumplival együtt).
Megtisztítjuk a krumplit és fel nyolcadoljuk. Közben az árpagyöngyöt beáztatjuk. Ha a zöldségek is főni kezdenek, hozzáadhatjuk az árpagyöngyöt.
A krumplit és a karfiolt — ha van — csak akkor adjuk az ételhez, ha a bab már repedezni kezd. Ha hozzáadtuk a krumplit és a karfiolt is addig főzzük, míg a bab teljesen meg nem puhult.
Rántás:
egy kis fej hagymát és egy gerezd foghagymát egészen apró kockákra vágunk.
Kb. 2 evőkanálnyi zsíron (vagy 3 evőkanál olajon) a hagymát barnára, majdnem feketére pirítjuk. (A hagyma kiszedhető utána, ha zavar).
Lehúzzuk a főzőlapról és 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát keverünk el benne. Majd hozzáadunk némi őrölt borsot és őrölt köményt.
Visszateszzük a tűzre és 3 evőkanál liszttel csomómentes rántást csinálunk belőle (hideg vizet lehet önteni hozzá).
A rántással besűrítjük a levest és utána 5-6 percig főzzük és kész.
A krumplival egyidőben tehetünk még bele petrezselyem és zeller levelet is.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.