Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 6 vasárnap Vilmos, Bíborka névnapja

Főoldal » Túrós süti Dán leveles tésztából

felvitel dátuma: 2012-01-29 16:27:59       mai nézettség: 2       nézettség: 13134
részletes recept
Túrós süti Dán leveles tésztából
Hozzávalók 8 személyre:

•    60 ml meleg víz
•    125 ml tej
•    1 nagy tojás
•    350 g kenyérliszt
•    15 g friss élesztő
•    1 tk.
•    25 g cukor(Xilitet használtam)
•    250 g hideg vaj

Töltelék
•    50 dkg tehéntúró
•    3 tojás szétválasztva
•    4 ek Xilit
•    2 ek búzadara
•    1 citrom reszelt héja
•    1 marék mazsola vagy aprított gyümölcs
 


 

Előkészületi idő: 5 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

A tejet, vizet, egy tojást és az élesztőt egy edényben elkevertem.
A hideg vajat 1centis csíkokra vágtam.
A késes robotgépbe készítettem a lisztet, sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit.
Hozzáadtam a vajat, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne, ez csak pár másodperc volt.
A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és lazán összekevertem.
Nem szabad agyondolgozni,  a vajdarabkáknak látszódnia kell benne.
A tálat letakartam szorosan fóliával és le is kötöttemmásnapig ment a hűtőbe.
Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd lisztezett felületre borítottam.
A hűtőben a duplájára dagadt a tészta. 50 x 50 cm-es lappá nyújtottam, a vajdarabkák jól látszódtak benne.
Mint egy levélpapírt, háromba hajtottam.
A felső harmadot a középső harmadra, majd az alsót is a középsőre.
Az így kapott hosszú csík mindkét végét visszahajtottam a közepéig, majd mint egy könyvet a közepénél is összecsuktam.
A zárt része, ami olyan, mint a könyv gerice, a bal oldalon legyen.
Ezután ezt a hajtogatást-nyújtást még 2x végeztem el, pihentetés nélkül egymás után.
Majd a hűtőbe tettem, minimum 30 percre.
Hűtés után 3-4 mm vékonyra nyújtottam.
A tészta középső harmadára halmoztam a tölteléket majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat a töltelékre egyet jobbról, egyet balról, míg el nem fogyott.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem.
Végül egész tojással lekentem,180 -200 C° -a előmelegített  sütőben  20-35  percig sült.


A töltelék elkészítése
A fehérje kivételével az anyagokat jól összekeverem, és a keményre vert tojásfehérjét a túróhoz keverem óvatosan.

Ez a tészta nagyon könnyen készíthető, jól fagyasztható de munkaigényes, ezért én rögtön két adagot készítek belőle.
Hajtogatás után az egyik felét felhasználom a másikat lefagyasztom.
Sokféle formázás lehetséges.

Ez a recept nagyon sok blogon megtalálható, de Limara blogján leírtakat vettem alapul.

Szakács: bildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Csillus 2012 január 29

Ez gyönyörű,elmentem és majd alkalomadtán kipróbálom,köszi:)

0/10 anna51 2012 január 29

Koszonom a receptet, nagyon finom! Elmentem, mert az ehhez hasonlókat nálunk is mindenki szereti.

0/10 marika 2012 január 29

Nagyon mutatós, és biztosan ugyanolyan finom is! A recept bekerült a receptes könyvembe, köszi!!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*