Ez gyönyörű,elmentem és majd alkalomadtán kipróbálom,köszi:)
• 60 ml meleg víz
• 125 ml tej
• 1 nagy tojás
• 350 g kenyérliszt
• 15 g friss élesztő
• 1 tk. só
• 25 g cukor(Xilitet használtam)
• 250 g hideg vaj
Töltelék
• 50 dkg tehéntúró
• 3 tojás szétválasztva
• 4 ek Xilit
• 2 ek búzadara
• 1 citrom reszelt héja
• 1 marék mazsola vagy aprított gyümölcs
A tejet, vizet, egy tojást és az élesztőt egy edényben elkevertem.
A hideg vajat 1centis csíkokra vágtam.
A késes robotgépbe készítettem a lisztet, sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit.
Hozzáadtam a vajat, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne, ez csak pár másodperc volt.
A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és lazán összekevertem.
Nem szabad agyondolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne.
A tálat letakartam szorosan fóliával és le is kötöttem, másnapig ment a hűtőbe.
Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd lisztezett felületre borítottam.
A hűtőben jó a duplájára dagadt a tészta. 50 x 50 cm-es lappá nyújtottam, a vajdarabkák jól látszódtak benne.
Mint egy levélpapírt, háromba hajtottam.
A felső harmadot a középső harmadra, majd az alsót is a középsőre.
Az így kapott hosszú csík mindkét végét visszahajtottam a közepéig, majd mint egy könyvet a közepénél is összecsuktam.
A zárt része, ami olyan, mint a könyv gerice, a bal oldalon legyen.
Ezután ezt a hajtogatást-nyújtást még 2x végeztem el, pihentetés nélkül egymás után.
Majd a hűtőbe tettem, minimum 30 percre.
Hűtés után 3-4 mm vékonyra nyújtottam.
A tészta középső harmadára halmoztam a tölteléket majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat a töltelékre egyet jobbról, egyet balról, míg el nem fogyott.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem.
Végül egész tojással lekentem,180 -200 C° -a előmelegített sütőben 20-35 percig sült.
A töltelék elkészítése
A fehérje kivételével az anyagokat jól összekeverem, és a keményre vert tojásfehérjét a túróhoz keverem óvatosan.
Ez a tészta nagyon könnyen készíthető, jól fagyasztható de munkaigényes, ezért én rögtön két adagot készítek belőle.
Hajtogatás után az egyik felét felhasználom a másikat lefagyasztom.
Sokféle formázás lehetséges.
Ez a recept nagyon sok blogon megtalálható, de Limara blogján leírtakat vettem alapul.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.