A tésztához: 40 dkg liszt + 10 dkg az olvasztott zsírhoz, 1 ( nagyobb) egész tojás, 1 nagy pohár tejföl fele ( a másik feléből kell a töltelékhez), pici só, 1 mokkáskanál ecet, 10 dkg olvasztott zsír + a tészta lekenéséhez.
A töltelékhez: 1 kg túró ( fél kg-os zacskós, szárazabb állagút szoktam használni) 3-4 kanál tejföl, 7 kanál kristálycukor, 3 nagyobb, vagy 4 kisebb tojás, 3-4 kanál búzadara, vaníliás cukor, citromhéj, pici citromlé, mazsola.
A hozzávalókból összeállított nyers tészta felét fagyasztani szoktam, mivel a feléből is a gáztepsi méreteihez igazodó 4 rúd rétes készíthető és egy tepsiben kisüthető. Egy másik alkalommal kevesebb munkával, gyorsan készíthetünk finomat. Vékony a tészta, sok a finom töltelék!
Tészta: A 40 dkg lisztet a tojással, tejföllel, ecettel, sóval összedolgozzuk, majd vékonyra sodorjuk ( majdnem kitölti a gyúródeszkát, olyan nagy tészta lesz) A megolvasztott 10 dkg zsírt levesszük a tűzről, hozzákeverjük a 10 dkg lisztet és ezt az elegyet rákenjük a kinyújtott tésztára, majd szorosan feltekerjük. A hosszú tekercset 4 részre vágjuk, kettőt lefagyasztunk, a másik kettőt hűtőbe tesszük kb. 1 órára, addig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd az összetört túróval, tejföllel, darával, az ízesítőkkel összekeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojáshabot.
A két kis tekercsdarabot (mindig kevés liszt segítségével) egyenként gáztepsi nagyságúvá sodorjuk, majd kettévágjuk.( Így kapunk 4 rúdhoz való tésztát) Lekenjük vékonyan olvasztott zsírral, a közepét ( ahová hosszában tesszük majd a tölteléket) megszórjuk darával, majd ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk az előzőleg megmosott mazsolával és a két szélén szabadon lévő tésztát egymásra hajtjuk. Kicsit igazítunk rajt, hogy a felső hajtás inkább a tepsi aljára kerüljön, így nem nyílik szét. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük a rudakat, a tetejét is lekenjük zsírral és előmelegített 160 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük. Kb. 35 perc alatt sül meg, a sütő hőfokát félidőtől kicsit mérsékeljük. Ferdén szeleteljük, vaníliás porcukorral meghintjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.