A tésztához:
300 gr rétesliszt
egy csipet só
3 dc langyos tej
1 lapos evőkanál cukor
20 gr friss élesztő
2 tojássárgája
50 gr olvasztott margarin
A túrókrémhez:
750 gr krémtúró
9 evőkanál porcukor
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
4 tojás kemény habbá vert fehérje
egy maréknyi beáztatott és lecsurgatott mazsola
(vagy az idénynek megfelelő friss gyümölcs-
eper, málna, vagy egyéb)
margarin a tepsi kikenéséhez
egy citrom reszelt héja
A lisztet a sóval összekeverem, a langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatom, a liszthez öntöm, jól összedolgozom, majd az enyhén langyos olvasztott margarinnal az egészet hólyagosra dolgozom. Letakarom, egy meleg helyen a duplájára kelesztem.Amikor megkelt, a tésztát egy jól, az oldalain is kikent tepsire borítom. Egy kissé nedves kézzel szétnyomkodom, éspedig úgy, hogy az oldalakra is jusson belőle.Erre borítom a túrókrémet, amit a következőképpen készítek el: A túrót a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a porcukorral, a mazsolával összekeverem.A tésztából és a krémből felmaradt tojásfehérjéből kemény habot készítek, és a túróhoz óvatosan hozzákeverem. A krémet a tésztán szépen szétterítem, és citromhéjat reszelek rá. Előmelegített sütőben a kalácsot megsütöm.
Fontos megjegyzés:
Ha idénygyümölcsöt használok, akkor a mazsolát, és a citromhéjat kihagyom. A gyümölcsöt, attól függ, hogy milyen nagy szemű, egészben, vagy szeletelve, a túrókrémre rakom.
Nekem legjobban az epres ízlik.
Akinek nincs a kezeügyében friss gyümölcs, helyettesítheti azt befőttel, vagy lekvárpöttyökkel( ez kiskanállal megoldható).
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.