Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 7 hétfő Hermann névnapja

Főoldal » Túrógombóc Nagyi receptje Csilditől

felvitel dátuma: 2021-10-23 21:16:25       mai nézettség: 2       nézettség: 845
részletes recept
Túrógombóc Nagyi receptje Csilditől
Hozzávalók 4 személyre:

Gombóc:

 

50 dkg túró

2 darab tojás

2  ek cukor

1 cs  vaníliás cukor

7 ek búzadara

1 darab citrom héja reszelve

1 csipet só

2 ek olaj

10-15 evőkanál  zsemlemorzsa

 

Tálalás:

ízlés szerint tejföl

ízlés szerint porcukor

Előkészületi idő: 180 perc


Főzési idő: 25 perc
Elkészítés:

Elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója - a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra. Ez az egyik legfontosabb mozzanat - nem baj, ha lágyabbnak érezzük gyúrás közben a masszát, tegyük a hűtőbe pár órát pihenni, hogy a dara szépen megduzzadjon.

A hidegen történő pihenésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni. A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki.

 

Elkészítés:

A tojásokat  felverjük, majd a túróra öntjük, ezután jön az 1 csipet só, a cukrok, a citrom reszelt héja és a búzadara, alaposan egybedolgozzuk az alapanyagokat. Ha úgy érezzük, túl nedves, még egy kevés darát adjunk a túróhoz, de ne sokat. Az egybedolgozott masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy a darának legyen ideje megdagadni.

Pihentetés után formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a masszából, amiket gyöngyöző vízben megfőzünk. A gombócok akkor készültek el, ha a víz felszínére úsztak, de mielőtt kivennénk őket, még 1-2 percig hagyjuk őket a víz tetején.

A zsemlemorzsát az olajon arany barnára pirítjuk, vigyázzunk, ne kapjon oda, majd a kész gombócokat alaposan forgassuk meg benne.

Az elkészült túrógombócokat ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és locsoljuk meg tejföllel.

Jó étvágyat hozzá

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*