Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 29 kedd Péter névnapja

Főoldal » Tündér saláta

felvitel dátuma: 2013-04-10 17:17:27       mai nézettség: 1       nézettség: 2708
részletes recept
Tündér saláta
Hozzávalók 6 személyre:

Azért Tündér saláta  mert a sok színes zöldségről és a hajdináról a Tavasz jut eszembe (Tavasztündér )

Hozzávalók: 1 pohár hajdina, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, fél-fél darab piros, sárga és zöldpaprika, 3 db piros retek , 2 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, 1 csipet ,1 kk  darált fekete bors, 2 levél fejes saláta   1 késhegynyi bazsalikom 1 tk szárított fokhagyma 

Előkészületi idő: 15 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

 

Tegyünk egy nagyobb lábasba hárompohárnyi vizet, adjunk hozzá sót, majd forraljuk fel. Szórjuk bele a hajdinát, és lassú tűzön főzzük puhára. Szűrjük le, majd öblítsük le hideg vízzel, és várjuk meg, míg alaposan lecsepeg.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott zöldségeket, és erős lángon pirítsuk meg.

Tegyük a hajdinát egy nagy salátástálba, tegyük hozzá a sült zöldségeket, ízesítsük citromlével, borssal, és ha szükséges, egy kevéske sóval. Tépkedjük bele a saláta leveletés szórjuk a  bazsalikomot meg a szárított fokhagymát  majd óvatosan keverjük össze.

( A fűszerek Toldi Fűszer termékek,  www.toldifuszer.hu )

 

 

A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait

hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56 -77 %-ban keményítő, 17-20 %-ban élelmi rost, ennek 12-17 %-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

§  Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.

§  Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.

§  Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

A hajdina alkalmazhatóCandida albicans fertőzés étrendi kezelésében is, mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina. Diétázóknak  kiváló tápanyagok vannak benne.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Ibolya Somogyi 2013 április 10

na ez már nagyon klassz!!!!!!

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 április 10

Örülök hogy tetszik ,nagyon finom valóban

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*