Finom jól sikerült máskor is megsütöm
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dl tejföl / esetleg kis pohár joghurt/
2.5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 evőkanál fehér bor /nekem rum volt itthon/
2 kávéskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
10 dkg zsiradék /vaj vagy margarin, esetleg zsír/
30 dkg darált töpörtyű
őrölt bors /ízlés szerint/
Elkészítése:
Kicsit időigényes a hajtogatások miatt, de megéri a fáradozást!
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet, a zsiradékot, a tejfölt, a bort /jelen esetben a rumot/, a sót, a tojást és a felfuttatott élesztőt hozzáadva az anyagokat összegyúrjuk. Ha már szép sima, egynemű a tészta, akkor meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint megborsozzuk, majd a megkelt és kinyújtott tésztára kenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Kenés után jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, a maradék töpörtyűt rákenjük, ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük. Ezt követően kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk és zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, kb 180 fokon szép pirosra sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.