Mifelénk (Heves megye) savanyú káposztalevélbe csomagolják a tölteléket, esetleg nyáron helyettesítik édes káposztával. A végén paradicsomlével, vagy -pürével öntjük fel.
60 dkg darált sertéshús
12,5 dkg barnarízs
1 fej hagyma, apró kockára vágva
5 cikk foghagyma, foghagymapréssel összenyomva
1 csapott mokkáskanál őröltbors
1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál kókuszzsír
só
1 kg savanyúkáposzta apró
1 fej édeskáposzta
30 dkg füstölt sertés porcogó
2-3 szál kapor
1/2 zöldpaprika
Az édeskáposzta torzsáját jól kivágjuk majd egy nagy fazékba, sós, enyhén ecetes vízbe főni tesszük. Vigyázunk rá, forgatjuk és a leveleket egyenként lebontjuk a káposztafejről. Ha egy kicsit hült a vastag eret késsel laposra vágjuk, hogy könnyebb legyen összetekerni.
A savanyúkáposztát egy nagyobb tálba tesszük, hidegvízben legalább egy fél órát áztatjuk, majd kicsavarjuk. megkóstoljuk, ha túl savanyú, akkor kicsavarás után ismét hidegvizet öntünk rá és még egy fél óráig áztatjuk.
Ehhez a húsmennyiséghez tíz-tizenkét darab levelet szedünk le a káposztáról, a többi káposztát félre tesszük, még más ételhez felhasználható.
A kókuszzsírba üvegesre dinszteljük a hagymát, foghagymát, beletesszük a borsot és végül mielőtt levennénk a pirospaprikát.
A darált sertéshúst egy tálba tesszük, rátesszük a megmosott barnarízst, majd a kicsit kihült dinsztelt hagymákat, és az egész masszát sózzuk és jól összekeverjük.
A káposztalevelekbe rakunk egy jó púpos evőkanállal a töltelékből, feltekerjük és egy tálba félre tesszük a megtöltött káposzta leveleket.
Olyan nagyságú fazeket vegyünk elő, amit kb. 3/4-ig fognak megtölteni az elkészült tekercsek.
A fazék aljára lerakjuk a savanyúkáposzta felét, majd erre egy szál kaprot és a füstölt porcogókat.
Közben odateszünk annyi vizet forralni amennyi szerintünk a fazékba helyezett káposztákat el fogja lepni.
Ezután ráhelyezzük a megtöltött leveleket. Befedjük a maradék aprókáposztával, majd a kimaradt 1-2 káposztalevelet a tetejére helyezzük.
Ha forr a víz, a káposztákra öntjük , feltesszük főni. Újraforrástól számítva 1 óra hosszat főzzük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.