Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 17 csütörtök Rudolf névnapja

Főoldal » Ötletes / kreatív ételek recept » Tökös -mákos rétes (sütőtökkel )

felvitel dátuma: 2013-10-21 17:34:45       mai nézettség: 1       nézettség: 4761
részletes recept
Tökös -mákos rétes (sütőtökkel )
Hozzávalók 6 személyre:
  • 50 dkg darált  Mák
  • 30  dkg  sütőtök
  •  fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 dl tej
  • 1 csipetnyi
  • étolaj a kenéshez

Tészta

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici .

Tészta kenéséhez: 10 dkg liszt, 8 dkg zsír.

Túrós töltelék

·         30 dkg túró

·         2 evőkanál tejföl

·         1 tojás

·         3 evőkanál cukor

·         2 evőkanál búzadara

·         2 csomag vaníliás cukor

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk, 1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléketés feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és vagy tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, almás...burgonyás ..és még sorolhatnám.

Én most tökös mákost készítettem .

Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt. Hintsük a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.

Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre. alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.

 Nyújtsuk ki  a réteslapokatmajd csorgassuk meg a lisztes zsírral .Tegyünk a mákos töltelékből az egyik szélére, és konyharuha segítségével göngyöljük fel. Széleit jól nyomjuk össze, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét kenjük meg étolajjal, tegyük előmelegített sütőbe, ahol 160-170 fokon 25-30 perc alatt pirosra sül. Ha elkészült, vágjuk ferde szeletekre, tetejét porcukorral hintsük meg.

Így ősszel  nagyon  finom  ízletes  édesség .

Nekem  most lett még mellé túrós is .Ezért leírtam a túrós töltelék hozzávalóit is .

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*