1 közepes krumpli megfőzve, áttörve, lehűtve
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz (a krumpli főzőleve)
1 tk cukor
2 tk só
3 ek olaj
a feltéthez:
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 fej lilahagyma
10 dkg húsos szalonna (bacon)
10 dkg csípős füstölt kolbász
20 dkg reszelt sajt (lehet felesben füstölttel)
Fesztiválok, vásárok elmaradhatatlan különlegessége a kenyérlángos.
Otthon is nagyon finomra és nem utolsó sorban sokkal olcsóbban ellehet készíteni.
A burgonyát meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm, majd áttöröm és hűlni hagyom.
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.
A tészta hozzávalóiból 10 perc alatt ruganyos tésztát dagasztok (lehet kenyérsütőben is dagasztatni). Konyharuhával letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem (kb. félóra).
Egy nagyobb tepsit (gáztepsi) sütőpapírral kibélelek és a megkelt tésztát belenyomkodom.
Így is hagyom kelni félórát.
Közben elkészítem a feltétet.
Mielőtt hozzáfognék a gázsütőt begyújtom és 230 fokra állítom.
A tejfölbe belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom.
A szalonnát felkockázom, a hagymát, a kolbászt felkarikázom.
A tésztát villával egyenletesen megszurkálom és én már rá is kenem a tejfölt, rápakolom a hagymát, szalonnát, kolbászt és berakom az előmelegített sütőbe.
Fél sülésnél (10-15 perc) kiveszem és rászórom a reszelt sajtot.
Visszarakom és készre sütöm.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.