Kovászhoz:
20 dkg világos rozs liszt, 10 g friss élesztő,2dl víz
Kenyérhez: Összes kovász, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg BL- 80 kenyérliszt, 50 g len liszt,15g élesztő, 1 kávéskanál sikér, körülbelül 10g só, 1 evőkanál olaj, körülbelül 1 – 1,5 del víz, én magok szórtam a kenyér tetejére.
Kovász készítése:
Előző este egy fedeles műanyag tálba belemérünk 200 g világos rozs lisztet, 10 g élesztőt és 2 dl vizet. Ezt egy evőkanál segítségével összekeverjük, letakarjuk és a konyhaasztalon másnapig pihentetjük.
Kenyér elkészítése:
Másnap reggel ehhez a kovászhoz hozzáadjuk a többi alapanyagot és kézzel alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 1-1,5 órára a tálban hagyjuk, letakarva.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, gyengén meglisztezzük és kissé ellapogatjuk. Két oldalát behajtjuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, letakarjuk és 60 percig tovább kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Amikor letelt a 60 perc, a kenyér közepét egy éles késsel vagy pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük (kenyeret és a jénai tetejét is) majd a tetejével letakarjuk.
Előmelegített sütőben 220 fokon 45 percig
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.