Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 28 hétfő Valéria névnapja

Főoldal » Tejsavóval készült Kenyér *

felvitel dátuma: 2014-11-21 15:51:11       mai nézettség: 1       nézettség: 1073
részletes recept
Tejsavóval készült Kenyér *
Hozzávalók 4 személyre:

1kg sima vagy félfogós liszt
30 gr friss élesztő
2 púpozott kiskanál
8 dl tejsavó
1 nagy zárható tetejű műanyag doboz (vagy veder, vagy akármi más)
1 fedeles edény a sütéshez: kacsasütő, tűzálló üvegedény, vastagfalú lábas-fazék

 

Előkészületi idő: 0 perc


Elkészítés:

Morzsoljuk a kelesztőedény aljára az élesztőt, szórjuk a sót, szitáljuk hozzá a lisztet, és öntsük a tejsavót. Kézzel tessék-lássék módon vegyítsük össze a a hozzávakókat, épp csak annyira, hogy a liszt mindenhol átázzon, majd tegyük az edényre a tetőt.

6-10-12 óra pihentetés után borítsuk erősen lisztezett felületre (vigyázzunk, elég híg a massza), és picit húzgáljuk szét, majd fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogassuk be.

Emeljük lisztezett tiszta törlőruhába a hajtogatásokkal lefelé, bugyoláljuk be a törlőbe, és addig pihentessük, amíg az akkor bekapcsolt sütő tűzforróra nem melegedik (kb. 30 perc). Ajánlott 250 C fok. A sütőbe ne felejtsük el betenni a sütőedényt is.

A tésztát helyezzük ezúttal a hajtogatott felével felfelé a forró sütőedénybe (figyelem, ne égessük meg magunkat), majd 50 percig fedő alatt süssük meg.

Végezetül a fedőt leemelve kenyeret süssük ropogós-pirosra
Sütöből kivéve a kenyeret tegyük rácsra ,majd takarjuk le egy konyharuhával.
* Az eredmény egy nagyon puha, szinte kalácsszerű kenyér lett, de a savó még nagyon sokat dobott a szerkezetén, sokkal jobban megkelt, sokkal finomabb napokig puha marad!

Szakács:


Film link: https://www.facebook.com/Krisztina-Konyh%C3%A1ja-1656182284649978/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*