Leves:
5-6 db nagyobb krumplit,megtisztítva,meghámozva,felkockázunk,vajban vagy olajon picit megpirítunk,levesszük a tűzről,3-4 marék lisztel meghintjük,majd 2 teáskanál piros paprikával,alaposan elkeverjük,pár másodpercre visszatesszük a tűzre majd felöntjük kb 1l vízzel.1szál zeller zöld,egy kis csokor petrezselyem,egy dió nagyságú paradicsom ,egy fél fehér paprika,egy kis fej hagyma,pár szem egész bors,egész kömény,zöldség leves kocka,őrölt bors,ételízesítő.Közben a derelyét vegetás sós vízben kifőzzük,egy tálba kiszedjük,apró vaj darabokat morzsolunk rá,a tészta főzőlevét is hozzáadjuk a leveshez,persze nem szükséges mindet.Készre főzzük,tejfölös habarást adunk hozzá.Tálaláskor,friss vágott petrezselyemmel meghintjük.
Tészta:
25 dkg sós vízben főtt burgonya,áttörve,1 egész tojás,annyi liszt amennyit felvesz,3 evőkanál étolaj, 1 kávés kanál só,összegyúrni,kinyújtani.
Töltelék:
2-3 evőkanál olaj,1 fej közepes nagyságú hagyma,6 db közepes nagyságú gomba,2 egész tojás,1 kis csokor petrezselyem,1 kis csokor kapor,7-8 dkg trappista sajt,só,bors.Lepirítod a hagymát,a gombát,rá a só,bors(legyen jó borsos),a felvert tojások,petrezselyem,kapor,lágy rántottát készítünk.
A tölteléket a kinyújtott tésztára halmozzuk,egymástól kb 3cm távolságra,a közöket tojással megkenjük.majd a tészta másik felét ráhajtjuk és derelye vágó segítségével elkészítjük a derelyét,lásd a képeken.