A tésztához:
3 dl langyos tej
2,5 dkg cukor
1/2 tk só
1 tojás
55 dkg kenyérliszt (35 dkg fehérliszt + 20 dkg rétesliszt)
csipet aszkorbin vagy 1 ek ecet
2,5 dk éleszto
5 dkg olvasztott margarin (vagy vaj, esetleg 3-4 ek olaj)
Kenéshez a sutés elott:
meleg cukros tej
Kenéshez a sutobol kivéve:
hideg cukros tej
Az élesztot a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Osszekeverjuk a tobbi hozzávalóval. A vajat csak a végén adjuk hozzá, hogy ne lágyuljon el a tészta. Dagasztjuk, majd lisztezett feluletre borítjuk és a tésztát duplájára kelesztjuk. Ez kb. 30-40 perc. Lágy tésztát kapunk.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket cipóvá formáljuk, majd kissé háromszog alakúra nyújtjuk és feltekerjuk kifli formájúra.
Sutopapíros tepsire rakjuk, ahol ismét kelni hagyjuk. Ezalatt elomelegítjuk a sutot 180-200 fokra. A kelesztés után meleg cukros tejjel megkenjuk, majd 20-25 perc alatt pirosra sutjuk. A sutobol kivéve hideg cukros tejjel megkenjuk.
TIPP: Sós változatban is elkészíthetjuk. Ebben az esetben a cukorból 1,5 dkg-t rakunk, míg a só 2 tk-nyi legyen. Sutés elott langyos, míg sutés után hideg vízzel spricceljuk meg.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.