Hozzávalók:
10 dkg. füstölt szalonna,
1 kg sertés lapocka,
1 nagy fej hagyma,
4 – 5 gerezd fokhagyma,
1 tk.. pirospaprika,
1 db. zöldpaprika,
2 db. paradicsom,
1 dl. bor,
só, bors,
kevés köménymag,
25 dkg. reszelt tarhonya.
zsír.
*
Elkészítés:
A feldarabolt szalonnát zsírjára pirítom, majd megdinsztelem rajta a hagymát, és a szétnyomott fokhagymát.
Hozzáadom a köményt is, és kicsit pirítom, hogy kipattogjanak a magok.
Hozzáadom a darabokra vágott húst is, és fehéredésig pirítom.
Felöntöm a borral, és Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadom.
(a paradicsom héja nem fő meg, így viszont eloszlik a pörköltben ) Annyi vizet öntök hozzá hogy ellepje, és a felszelt zöldpaprikát is a fazékba teszem.
Megsózom, borsozom, megpaprikázom, és fedő alatt főzöm.
Külön edényben kevés zsíron enyhén megpirítom a tarhonyát, és akkor amikor a hús majdnem megpuhult már azt is hozzáadom a félkész pörkölthöz.
Fedő alatt, időnként óvatosan megkavarva készre főzöm.
Kovászos, vagy csemege uborkát, esetleg csalamádét ajánlok hozzá.