A szőlőt jól megmosom, megszárítom, leszemezem. Üvegekbe rakom, hogy jól eligazodjon, közben tenyeremmel megütögetem az üveg alját. Ráteszem a tetejére a nádcukrot és felengedem szódavízzel az üvegeket, és légmentesen lezárom, és végleges helyükre teszem őket!
Mikor a szódát beleengedem egy üvegbe, azt azonnal zárni kell, hogy ne illanjon el a szénsav. Tehát egyesével zárunk, nem töltjük előre fel az összes üveget.
Mikor a szőlőt megkezdjük, hagyjuk tető nélkül elillanni a szénsavat és ezután fogyasztható a finom ropogós szőlő.
Ha azonnal megkóstoljuk a szőlőnket felbontás után, csípni fog a szénsav miatt, de ez annak a jele, hogy szépen dolgozott a szóda.
Ezen kívül ez a módszer meggynél is kiválóan alkalmazható!
Megjegyzés:Csak a hagyományos patronnal készült szódavíz vagy most már kapható óriás patronos szódagép, alkalmas erre a módszerre!
Szódagépnél mi magunk állítjuk be, vagyis nyomjuk be a bubi mennyiséget, erősséget. A kompót esetében jó erősre készítsük el a szódát, 6-7 nyomásnyi szénsavat juttassunk az 1 liter vízhez!
Ami még fontos, hogy a szőlőszemeken szódában való eltevéskor nem hagyunk kis száracskát, mint a szirupos változatnál, ugyanis, ha száracskával tesszük a szódába, akkor szét fognak robbanni a szőlőszemek, mert a szénsav szétrepeszti a héjukat, mivel nincs, ahol bejussanak a kis bubik a szőlő belsejébe. Így szépen óvatosan tépkedjük le a fürtről a szemeket, és úgy rakjuk az üvegekbe.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.