Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 16 szerda Csongor névnapja

Főoldal » Szilva lekváros buktám.

felvitel dátuma: 2013-09-22 18:30:05       mai nézettség: 1       nézettség: 829
részletes recept
Szilva lekváros buktám.
Hozzávalók 1 személyre:
45 dkg (450 g...) liszt (finomliszt-rétesliszt, fele-fele arányban)
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet

A töltelékhez:

15 dkg buktába való lekvár (minél sűrűbb, annál jobb)

A sütés előtt és után:

2 tojás sárgája
2 ek víz
5 dkg kristálycukor
Előkészületi idő: 70 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:
Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval. Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, és egy ruhával letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk 15 percet.
Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk. A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ismét ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra. Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok).
Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk. Sütjük kb. 30 percig.
Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét.
Szakács: Tündi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*