Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Közepes » Szárazbab leves új zöldséggel

felvitel dátuma: 2013-06-29 16:18:38       mai nézettség: 1       nézettség: 2472
részletes recept
Szárazbab leves új zöldséggel
Hozzávalók 6 személyre:

·         Hozzávalók

30 dkg száraz tarkabab
1 db vöröshagyma
1 kávéskanál só
kis csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
6-8 szál új  sárgarépa
4-5 szál új  fehérrépa

1 db zeller gumó
1 evőkanál liszt
2 evk olaj
1 tk fűszerpaprika

Előkészületi idő: 10 perc


Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:

zöldséges szárazbab leveshez 30 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,4 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,5 liter vizet öntsünk.

Másnap adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, . Egy kis csokor petrezselymet mossunk meg, felső leveleit vágjuk le, aprítsuk fel, és tegyük félre. A maradék részbe csavarjunk bele 2 gerezd fokhagymát, fehér cérnával kötözzük össze, és dobjuk a levesbe, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól függően min. háromnegyed óráig, amíg a bab megpuhul.

Közben a sárga–, valamint  fehérrépát tisztítsunk meg, vágjuk hasábokra vagy a kisebb egyben is maradhat , és kb. negyedóra múlva ezeket is adjuk a leveshez. Ha nincs otthon sárga– és fehérrépa, akkor keverjünk bele 1 mokkáskanál Vegetát, így is jó íze lesz. Mivel az ételízesítőket erősen sózzák, ebben az esetben csak 1 mokkáskanál sót tegyünk a levesbe.

Végül 1 evőkanál liszthez öntsünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.

Rakjunk bele az előzőleg apróra vágott petrezselyemlevelet, és ha már jól átsült, vegyük le a tűzről, majd szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, azután állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd rántsuk be vele a levest, és forraljuk még kb. 5 percig.

Ha kész, vegyük ki belőle a petrezselyemcsomót  Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet szórjunk a levesbe.

Én Hagymás  pogácsával tálaltam .Itt a receptje

http://www.receptlap.hu/recept/hagymas_pogacsa__9789

 

 Ha nagyon száraz a bab, akkor só nélkül főzzük, és csak a berántás után sózzuk meg, mivel így hamarabb puhul.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*