· Hozzávalók
30 dkg száraz tarkabab
1 db vöröshagyma
1 kávéskanál só
kis csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
6-8 szál új sárgarépa
4-5 szál új fehérrépa
1 db zeller gumó
1 evőkanál liszt
2 evk olaj
1 tk fűszerpaprika
A zöldséges szárazbab leveshez 30 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,4 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,5 liter vizet öntsünk.
Másnap adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, . Egy kis csokor petrezselymet mossunk meg, felső leveleit vágjuk le, aprítsuk fel, és tegyük félre. A maradék részbe csavarjunk bele 2 gerezd fokhagymát, fehér cérnával kötözzük össze, és dobjuk a levesbe, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól függően min. háromnegyed óráig, amíg a bab megpuhul.
Közben a sárga–, valamint fehérrépát tisztítsunk meg, vágjuk hasábokra vagy a kisebb egyben is maradhat , és kb. negyedóra múlva ezeket is adjuk a leveshez. Ha nincs otthon sárga– és fehérrépa, akkor keverjünk bele 1 mokkáskanál Vegetát, így is jó íze lesz. Mivel az ételízesítőket erősen sózzák, ebben az esetben csak 1 mokkáskanál sót tegyünk a levesbe.
Végül 1 evőkanál liszthez öntsünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.
Rakjunk bele az előzőleg apróra vágott petrezselyemlevelet, és ha már jól átsült, vegyük le a tűzről, majd szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, azután állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd rántsuk be vele a levest, és forraljuk még kb. 5 percig.
Ha kész, vegyük ki belőle a petrezselyemcsomót Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet szórjunk a levesbe.
Én Hagymás pogácsával tálaltam .Itt a receptje
http://www.receptlap.hu/recept/hagymas_pogacsa__9789
Ha nagyon száraz a bab, akkor só nélkül főzzük, és csak a berántás után sózzuk meg, mivel így hamarabb puhul.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.