500 g liszt
42 g élesztő
250ml tej
200 g krumpli
2 mokkás kanál só
1 mokkás kanál cukor
1 tojás a kenéshez sütés előtt
200 g szalonna
2 fej lilahagyma (közepes méretű)
100 g margarin
A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és megfőzzük. Amikor elkészült összetörjük és hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez és jól összekeverjük.
Az élesztőt 125 ml langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Hozzáadjuk a maradék 125 ml langyos tejet is.
Langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta addig a lilahagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és üvegesre pirítjuk, a szalonnát ledaráljuk, majd elkeverjük a margarinnal és az üvegesre pirított hagymával.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd rákenjük a szalonnakrémet. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé ráhatjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, majd nyújtjuk és hajtogatjuk. Ismét 20 percet pihentetjük, majd kb. kétujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, lisztbe mártott közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből a tetejét tejjel lekenjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.