70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 tk vaniliakivonat
1 narancs reszelt héja (elhagyható)
A lisztet dagasztótálba tesszük, közepében fészket képezunk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és langyos tejjel felöntjük.
Ha az élesztő felhabosodott, hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk.
Langyos helyen 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kiboritjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk, kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral.
A kiszaggatott fánkokat 30 percig pihentetjuk, egy tiszta konyharuhával letakarjuk.
A megkelt fánkokra középen egy ujjunkkal mélyedést képezünk.
Egy serpenyőben bő olajat hevitünk és a forró olajban a lyukas felével lefelé fedő alatt 1 percig sütjük, majd fedő nélkül is megsütjük a másik felét.
A megsült fánkokat papirszalvétával letakart tányérra vagy tálra rakjuk, hogy felitassuk a forró zsiradékot.
A rumnak köszönhetően nem sziv magába sok olajat.
A megsült fánkok közepébe egy teáskanállal lekvárt rakunk, tetejét megszórhatjuk porcukorral. Tálalhatjuk csokiszósszal leöntve vagy tejszinhabbal diszitve.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.