Tésztához:
•1 kg finomliszt
•3 tojássárgája
•5 dkg cukor
•1 csapott mk só
•5 dkg élesztő
•6 dl tej
•0,5 dl olaj
•20 dkg liszt
•1 l olaj a sütéshez
1.A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk.
Majd a kézmeleg tej felét ráöntjük, és 5 percet állni hagyjuk.
2.Utána beletesszük a tojássárgákat, és kezdjük összedolgozni a tésztát, s a maradék tejet is hozzáadjuk, és sima tésztát dagasztunk belőle, míg hólyagos nem lesz, ekkor az olajat is beledolgozzuk, s ha még ragadna, kicsi liszttel meghintjük.
Letakarva meleg helyen 20 percet kelni hagyjuk.
Ezt még kétszer megismételjük, s ha megkelt, lisztezett gyúró deszkára borítjuk.
3.Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Majd újra letakarjuk, és 20 percet kelni hagyjuk.
4.Közben míg kel a tésztánk, az olajat lábosba öntjük, és felhevítjük, de ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át a tésztánk.
Ha az olaj elég meleg, akkor 3 db-ot az olajba teszünk, de a tészta mindig felső fele kerüljön alulra, és fedő alatt aranysárgára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét már fedő nélkül készre sütjük.
5.Egy tepsibe sütőpapírt v. kéztörlő papírt teszünk, és így a felesleges olaj lecsepeg róla.
Ha kisült az összes fánkunk, egy fém tálcára tesszük, és injekciós fecskendőbe a folyós lekvárt be-felszívatva a fánkokba fecskendezzük.
A végén vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk, és tálaljuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.