50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
kb 3 dl langyos tej,
1 evőkanál cukor(vaníliás cukor),
2 db tojássárgája,
5 dkg olvasztott vaj,
1 késhegynyi só,
1 evőkanál rum,
zsír a sütéshez.
Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom.
A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm.
Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom.
Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom.
Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem.
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom.
Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom.
Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat.
Addig egy lábasban zsírt hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem.
Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!
Tipp:
A fánkok közepét ujjal picit benyomjuk, és fejjel lefelé sütjük!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.