Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 19 szombat Emma névnapja

Főoldal » Sütőtökös szelet habbal

felvitel dátuma: 2011-11-06 20:50:28       mai nézettség: 1       nézettség: 2569
részletes recept
Sütőtökös szelet habbal
Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához:

  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 30 ml tej (2 evőkanál)
  • 1 vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 50 dkg sütőtök (héj, mag nélkül, párolt/sült)
  • 10 dkg porcukor (sütőtök édessége alapján)
  • 1,5 kávéskanál mézeskalács fűszer
  • 1 cs. vaníliás puding (főzős)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • pici

Tésztára:

  • darált dió vagy zsemlemorzsa

Hab a tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:

tepsi méret 20*25 cm

Előkészítés:
Előző nap megsüthetjük a tököt. Megmossuk, négyfelé vágjuk, a magját kikaparjuk. Alufóliával bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben puhulásig, kb. 35-45 percig sütjük (villa próba). – A húsát kikaparjuk egy tálba, ha meghűlt letakarjuk, és felhasználásig hűvös helyre tesszük.

A süteményhez először a sütőtök krémet készítjük el: Villával összetörjük, beletesszük a porcukrot, a mézeskalács fűszert, a vaníliás pudingot, citromhéjat. Összekeverjük simára. – A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük, beleforgatjuk a tökös masszába. A tészta elkészítéséig pihentetjük.

A tésztához a vajat/margarint a tojással, vaníliás cukorral kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a langyos tejben megfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk. Kissé lágy tésztát kapunk.
Lisztezett munkalapon a tepsi méretére nyújtjuk, majd sodrófa segítségével a tepsibeaminek az oldalait körbe kibélelünk sütőpapírraltesszük.
A tésztát megszórjuk darált dióval/zsemlemorzsával, ráöntjük a sütőtökös krémet. Elegyengetjük, majd letakarva pihentetjük 40 percet.
Előmelegített forró sütőbe tesszük, 10 perc után visszavesszük 170-180 fokra, és még 20 percig sütjük.

A tetejére közben a tojásfehérjét félig felverjük, majd adagolva hozzá a cukrot kemény habbá verjük.
A sütőből kivesszük a tepsitvisszavesszük a sütőt 130 fokra –, és a kemény habot egyenletesen rátesszük a krémre. Visszatesszük a sütőbe, és csak szárítjuk kb. 10 percig (kitámaszthatjuk a sütő ajtaját, vagy 2-3 percenként kinyitjuk, hogy a gőz távozzon).
Kihűlés után, hideg vízbe mártott (szárazra törölt) éles késsel tetszés szerint szeletekre vágjuk.

Megjegyzés: Lehet a tetejére a tojáshab helyett tejszínhab réteget is tenni, vagy ízlés szerint mázzal bevonni. – Valamint a tojásfehérje habot ízesíthetjük is (pl. citromkrém/lemon curd, csoki stb.).

(Saját recept)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Godri Sarolta 2011 november 6

Nagyon jol nez ki bisztos finom is a sutotok helyett lehete egyebet tenni.

0/10 Zia50 2011 november 7

Tulajdonképpen lehet, befőttből lecsöpögtetve, turmixolva (pl. barack, körte, birsalma). - Így viszont kicsit mézes hatása van, az illata is olyan "karácsonyis", tényleg finom. :-)

10/10 gevi1931 2011 november 7

Nagyon finom lehet megfogom csinálni köszönöm a receptet.

0/10 Vargová Szalayová Zuzana 2011 november 12

Megsütöttem, nagyon finom süti, köszi a receptet.

0/10 Zia50 2011 november 12

Én köszönöm. Örülök, hogy elkészítetted.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*