A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót , 3 kanál cukrot, a vaníliás cukrot , az olvasztott margarint/vajat, ami már ne legyen meleg,a rumaromát, jól összekeverjük. Közben a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt , hozzáadunk egy kanál cukrot , és 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután hozzákeverjük a lisztes keverékhez , amihez még annyi langyos vizet adunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk! Addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától és a kezünktől .
Meglisztezzük kissé a tetejét, konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, két cipót formálunk belőle ( én most csak egyben nyújtottam ki, és megbántam). Az egyik cipót 2 cm vastagra kinyújtjuk, és 2 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A fóliás gurigákat megolajozzuk, és rátekerjük a tésztacsíkokat, vigyázva, hogy mindkét végén maradjon üresen egy-egy ujjnyi rész! Ezután megforgatjuk kissé az asztalon, odanyomkodva, hogy egyenletes legyen a tészta hengeren.
Ezt követően cukorba, vagy kókuszreszelékbe, stb. megforgatjuk. Kizsírozott vagy olajozott tepsire fektetjük, kis távolságot hagyva közöttük. előmelegített sütőben( amelynek az aljára kis fém-vagy jénai edénybe vizet tettünk) 10 -15 perc alatt készre sütjük.
Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is!
Nekem ebből az adagból körülbelül 16-17 darab lett.
Forrás :http://gerdisuti.blogspot.com/2012/02/sutoben-sult-kurtos-kalacs.html
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.