2 nagy cékla
5-6 gerezd fokhagyma
kevés extraszűz olivaolaj
só
köménymag (opcionális) www.toldifuszer.hu
bors (opcionális) www.toldifuszer.hu
chilli (opcionális) www.toldifuszer.hu
A céklát megmossuk, meghámozzuk, 1 cm vagtag karikákra vágjuk, majd csíkokra.
A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
Egy lefedhető serpenyőben felmelegítjuk az olajat és beletesszük a céklát és a fokhagymát. Kicsit sütjük, néha megkeverjük, majd kevés vizet és sót adunk hozzá.
Ha szükséges, még adunk hozzá vizet. Kb.20 perc alatt megpuhul.
Borsozzuk, ha szükséges még sózzuk. Tehetünk beleköményt is.
Innen nagyon változarosan felhasználható:
Ehetjük reggelire kenyérrel, salátával.
Turmixolva rákenhetjük a kenyérre vagy pirítósra.
Tölthetünk vele főtt tojást.
Juhtúróval is fogyasztható.
Készíthetünk hozzá köretet, rizst, vagy egyéb gabonafélét.
Ha többet készítünk akkor inkább sütőben tepsiben érdemes megsütni. Ugyanúgy készítjük, mint fentebb leírtam, csak a tepsit lefedjük fóliával.
Régen imádtam a céklasalátát, de az egészséges életmód jegyében már nem fogyasztok ecettel készült ételeket, így a cékla szinte teljesen kikerült a fogyasztott táplálékok közül. Télen bukkantam rá a sült cékla receptre és próbára elkészítettem egy céklából. Még a nem reformétrendet folytató anyámnak is ízlett és szokott enni belőle, ha készítek.
http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Cekla_a_zoldsegek_voros_demonja?aid=20080107155518
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.