Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 21 hétfő Konrád névnapja

Főoldal » 100 éves étel receptek » Stollen

felvitel dátuma: 2013-12-08 17:26:03       mai nézettség: 1       nézettség: 1354
részletes recept
Stollen
Hozzávalók 12 személyre:

50 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliáscukor

2 dl tej

1 tojás

5 dkg élesztő

3 ml rum

17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs, ízlés szerint

15 dkg mazsola

8 dkg mandula

1 narancs lereszelt héja
1 citrom lereszelt héja

egy csipet

negyed kiskanál szerecsendió őrlemény

fél kiskanál őrölt fahéj

fél kiskanál őrölt szegfűszeg

 

+ 7,5 dkg vaj és

   7,5 dkg porcukor a díszítéshez

Előkészületi idő: 120 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatom, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra darabolom.

A tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem meleg helyre. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére. A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.

A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.

 

A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk

Szakács: Klárika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*