Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 10 csütörtök Zsolt névnapja

Főoldal » Stefánia szelet őzgerincben

felvitel dátuma: 2017-05-25 11:41:52       mai nézettség: 1       nézettség: 804
részletes recept
Stefánia szelet őzgerincben
Hozzávalók 6 személyre:

Hozzávalók:  

1 kg darált sertéshús,6 db főtt tojás, 2 db tojás (a húshoz,) 1 db tojás (a kenéshez) 2 db zsemle, tejbe áztatva, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 2 ek fűszerpaprika, só, bors, bazsalikom ízlés szerint, ( 1 ek sertészsír a tepsi kikenéséhez,)  (1 ek zsemlemorzsa a tepsi szórásához,)

Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

Elkészítése:

Egy kisebb tálba beáztatjuk a zsemlét egy kis tejes vízbe.

Feltesszük a 6 db tojást megfőzni keményre.

Apróra vágjuk a hagymát, és kb. 5 dkg zsiradékban megpároljuk, majd kicsit pirítjuk.

Közben a fokhagymát kipréseljük, és a hagymához adjuk. Kicsit még együtt pirítjuk, majd félretesszük.

Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst. Hozzátesszük a kinyomkodott zsemlét. Beleteszünk 2 db egész tojást.

A  hagymát is beleöntjük. Befűszerezzük ízlésünk szerint. Alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk.Pihentetjük a hűtőben kb. 15 percet.

Van, aki szokott a masszába zsemlemorzsát is tenni, főleg ha túl lágyra sikerül. Én nem tettem most bele.

Amíg pihen a massza, előkészítjük a formát, és bemelegítjük a sütőt.

Egy őzgerinc formát kibélelünk alufóliával úgy, hogy kilógjon az oldalán. Teszünk zsiradékot az alufóliára, és megszórjuk zsemlemorzsával.

 

A massza felét belesimítjuk a formába, majd szépen belesorakoztatjuk a főtt tojásokat. Úgy tegyük, hogy a hegyesebb végéből egy picit levágunk, hogy legyen tojás minden szeletnél.

Rátesszük a másik felét a masszának, és jól belenyomkodjuk. Teszünk rá kevéske zsiradékot és zsemlemorzsát.

Rátakarjuk az alufóliát, de vágjunk még le egy nagyobb darabot, és azzal is betakarjuk, hogy ne nagyon jöjjön ki lé.

 

Mehet a sütőbe kb. 50-60 percre. Figyeljük, mert ha mégis jön ki kicsi lé, tenni kell alá egy tepsit, hogy felfogja.

Az idő leteltekor előveszünk egy sima sütőlapot v. tepsit. Az őzgerinces husiról levesszük a felső alufóliát, és beterítjük a sütőlapra úgy, hogy legyen egy kis pereme. Erre a "tálcára" ráborítjuk az őzgerinc tartalmát. Óvatosan kell, mert jön ki lé, amire szükségünk lesz a burgonyánál.

Levesszük az alufóliát, és a felfogott zsiradékkal szépen átkenjük a husinkat. 1 tojást felverünk, és ezzel is átkenjük a husinkat. Kenegessük addig, amíg elfogy a tojás.

Visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre. Ha már szép barna a stefániánk a tojástól, készen vagyunk.

Kicsit hagyjuk hűlni, és akkor már szépen szeletelhető.

Szakács: Ilona


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*