Köszönöm a receptet!Elkészítettem igaz egy délelőtt tartott,az egész családomnál nagy sikert aratott!Üdv:livia
6 tojás
15 dkg kristálycukor
16 dkg liszt ( fele sima ,fele rétesliszt)
két citrom héja
10 dkg vaj
20-25 percig, tüpróbáig sütjük.
2 kanál kakaópor
diós tésztához 4-5 kanál darált dió
alapöntet:
20dkg kristálycukor
1 dl rum
1 vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 ek zselatin
vaníliakrém:
fél liter tej
1 tasak vaníliáscukor
vagy 1 rúd vanilia rúd
fél citrom héja
4 tojás
12 dkg kristálycukor
7 dkg simalisztet /3-4 kanál/
csokoládéöntet:
15 dkg tejcsoki
25 dkg porcukor
1 dl rum
10 dkg mazsola
15 dkg dió.
Három piskótatésztát készítünk, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá felverjük . 16 dkg liszthez /fele sima ,fele rétesliszt/ hozzákeverjük egy vagy két citrom héját és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz keverjük. Óvatosan fakanállal, /ha lehet akkor lyukas fakanállal/ dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.Egy sütölemezt, tepsit kivajazunk, meglisztezünk-az oldalát soha ,mert púpos lesz, majd beleöntjük a masszát és elömelegített sütöben kb.170 C fok 20-25 percig, tüpróbáig sütjük. A piskótatésztákat nem javaslom légkeveréses sütésre állítani, csupán simára. Szebben ,jobban feljön a piskótánk. A kakaós tésztába 2 kanál lisszttel kevesebbet teszünk és helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót teszünk és óvatosan összekeverjük.MIndhárom piskótát megsütjük és a tepsiben hagyjuk kihülni. Majd a széleinél késsel felllazítjuk és figyelmesen alányúlva ki lehet emelni.
Elkészítjük az alapöntetet: 20dkg kristálycukrot, 2,5-3 dcl vízzel, 1 dcl rummal, 1 vaníliáscukorral, 1 citrom reszelt héjával és 1 narancs reszelt héjával összeforraljuk és kihütjük.Vaníliakrémet készítünk és még melegen hozzádunk egy kevés 5-6 kanál vízben feloldott zselatint.
Vaníliakrém: felforralunk fél liter tejet 1 vaníliáscukorral esetleg egy rúd vaniliát is tehetünk bele és fél citrom héját reszeljük hozzá, majd langyosra hütjük. 4 tojássárgáját habosra keverünk 12 dkg kristálycukorral ,majd 7 ,5 dkg simalisztet /3-4 kanál/adunk hozzá és elkeverjük. A tejböl kivesszük a vaníliarudat és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos masszához. Állandó kevergetés mellett lassú tüzön besürítjük, majd kihütjük. Idönként megkevergetjük. A feloldott zselatint még a meleg krémbe jól belekeverjük.
Csokoládéöntetet készítünk:
15 dkg tejcsokit darabokra törünk egy kis lábasba, majd 25 dkg porcukrot, 1,5 dcl vizet és 1 dcl rumot adunk hozzá ,majd lassú tüzön forrásig hevítjük, majd kihütjük.
10 dkg mazsolát forró vízbe áztatunk és ledarálunk 15 dkg diót.
Egy magasabb szélü tepsibe belehelyezzük a kakaós lapot majd meglocsoljuk böven az alapöntettel, ezután megkenjük a vaníliáskrém felével, erre szépen , böven darált diót szórunk és egy rész mazsolát. Ráhelyezzük a sima piskótalapot, erre is alapöntet kerül, a vaníliáskrém másik fele, darált dió és mazsola kerül. Majd befedjük a diós lappal, amelyet szintén meglocsolunk alapöntettel és házi baracklekvárral megkenünk. Ezt jó vastagon kakaóporral szórjuk meg, szitálunk rá. Hütöben 1 napig behütjük ,hogy jól összeérjenek a csodás ízek. Tálalásnál szeletelhetjük lapos kockákra és egymásra borítjuk öket piramis alakban, vagy kanállal szaggatjuk a "galuskákat" és úgy helyezzük kúp formájában a desszertes tányérra. Ezután a csokiöntettel böven meglocsoljuk és csak frris tejszínhabbal díszítjük. Mütejszint vétek tenni rá. Aki betartja az összes lépést az elkészíti élete egyik legfinomabb süteményét. Semmivel sem hasonlítható össze. A hütöben a tepsiben napokig eláll és fogyasztás elött tányérra teszünk belöle és tálaljuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.