300 - 350 ml langyos víz
• 1 tk. méz, vagy Xilit
• 2 dkg friss élesztő vagy 1 cs. Instant porélesztő
• 200 gr teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 75 gr BL 80 kenyérliszt
• 75 gr magkeverék (len, napraforgó, szezám, tökmag)
• 25 gr zabpehely
• 25 gr búzakorpa + 1 ek búzacsíra
• 1,5 tk só
• 1 ek olaj
A friss élesztőt elmorzsoljuk a vízben, elkeverjük. Amennyiben instant élesztőt használunk, azt csak a liszthez kell keverni. Mérjük bele a Gyorskelesztőbe a hozzávalókat.
Öntsük bele a vízben felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozzuk ki a robotgép dagasztókarjával, vagy kézzel. Egy lágy tésztát fogunk kapni, nem a megszokott kenyértészta sűrűséget.
Egy kb. 30x11x7 formába teszünk, amit előzőleg kibélelünk sütőpapírral vagy kikenünk margarinnal és lisztezzük.
Letakarva 20-25 percig pihentetjük, amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Éles késsel vagy egy pengével hosszában bevagdossuk, majd a tetejét megszórjuk magokkal, pelyhekkel.
45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Amennyiben van Tupperware UltraPro edényünk, akkor abban is süthetjük vagy akár Szilikon Király formában is. Ezeket nem kell kibélelni és kikenni sem.
A kenyér alapötlete a jelzett blogról származik.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.