nagyon finomak es ajalom az elkesziteset mindenkinek aki szereti a retesfeleket...
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici só.
kenéshez :10dkg liszt
8dkg zsír
Túrós töltelék
· 30 dkg túró
· 2 evőkanál tejföl
· 1 tojás
· 3 evőkanál cukor
· 2 evőkanál búzadara
· 2 csomag vaníliás cukor
Cseresznyés töltelék :6 dkg zsemlemorzsa
60 dkg cseresznye
20 dkg cukor
Ízlés szerint őrölt fahéj darált dió
Ugyanúgy készül mint a meggyes .
A meggyes töltelék:
1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 40-50 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lap megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor
A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk, 1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléket, és feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és vagy tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, almás...burgonyás ..és még sorolhatnám.
A meggyes töltelék:
1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 40-50 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lap megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor
A Tésztát megszórom az előzetesen összekevert zsemlemorzsa-dió elegyével, erre kerül az alaposan lecsepegtetett meggy fele, majd a meggyet kevés fahéjjal hintem meg. Ha valaki nem szereti a fahéjat elhagyható . A rétest szorosan feltekerem, tepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal.
Túrós töltelék
· 30 dkg túró
· 2 evőkanál tejföl
· 1 tojás
· 3 evőkanál cukor
· 2 evőkanál búzadara
· 2 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, majd a kinyújtott rétestésztát darával meghintjük, erre kerül a túrótöltelék. A rétest szorosan feltekerem, tepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal. ebben az esetben tejföllel is megkenhető .
Almatöltelék: Meghámozunk és lereszelünk 80 dkg almát, majd megpároljuk. Az alma akkor jó, ha elfőtte a levét. Ízesítjük 8-10 dkg cukorral és fahéjjal. Hogyha az alma elég puha és érett, akkor nem szükséges párolni, nyersen is használható töltelékként, ilyenkor megreszeljük, vagy szeletekre vágjuk és megszórjuk cukorral, majd állni hagyjuk 20 percig és kifacsarjuk a levét. Ügyeljünk arra, hogy a nyers alma alá több morzsát szórjunk.
Káposztatöltelék: 80 dkg fehér fejes káposztát lereszelünk, kicsit megsózzuk, és fél órán keresztül hagyjuk állni. Közben 5 dkg zsírt forrósra hevítünk, ebbe beletesszük a káposztát, kevés vizet adunk hozzá és fedővel letakarva pároljuk. Ha látjuk, hogy a káposzta már félig kész, levesszük róla a fedőt és addig pirítjuk, míg szép sárga színű nem lesz. Sót, borsot, cukrot adhatunk hozzá ízesítésként, ízlés szerinti mennyiségben. A káposztás rétest forrón tálaljuk, de nem szórjuk meg a tetejét cukorral.
Cseresznyés töltelék :6 dkg zsemlemorzsa
60 dkg cseresznye
20 dkg cukor
Ízlés szerint őrölt fahéj darált dió
Ugyanúgy készül mint a meggyes .
Burgonyás tejfölös töltelék :1 kg burgonya megfőzzük ,
Ha a krumpli kellően puha, szűrjük le, majd törjük össze. Jöhet az ízesítés: ízlés szerint 2-3 evőkanál tejföl, 3-4 dkg vaj, só és bors, Kevergessük, kóstoljuk, játsszunk a fentiekkel ízlés szerint. A cél egy ízletes állagú nem folyós ízesített burgonya . A végén üssük bele és keverjük el az 1 tojást.
A tölteléket ráhalmozzuk a tésztára és feltekerjük ,majd olajjal és tejföllel megkenjük.
Ezekkel az adagokkal úgy számoljunk hogy 3 rúdnyi rétes tésztára elegendőek
Ha mind a hat rúd más ízű akkor olyan arányban kell kikeverni a töltelékeket .
Arra figyeljünk hogy az édes és a sósan készített töltelékeseket ,ne egymás mellett süssük .
Én sütöttem ,meggyest ,cseresznyést ,túróst ,meggyes túróst, és két burgonyást .
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.