Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 28 hétfő Valéria névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Sarokház csokisan - ahogy én csinálom

felvitel dátuma: 2011-03-15 14:51:42       mai nézettség: 1       nézettség: 6095
részletes recept
Sarokház csokisan - ahogy én csinálom
Hozzávalók 6 személyre:
  • Piskótához:
  • 6 db tojás
  • 7 evőkanál barnacukor
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé

Krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg cukor
  • 35 dkg vaj/margarin
  • 8 dkg kakaó
  • 5 dkg étcsokoládé

Máz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej

Díszítés:

  • 5 dl tejszín
  • (normálhoz porcukor és habfixáló szükséges)
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 25 perc

Főzési idő: 12 perc
Elkészítés:

22 cm átmérőjű tortaforma – 12-16 szelet

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott csokoládét, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Kicsit keményebb lesz a massza.
Majd a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjéből először egy kevesetezzel lazítjukés végül az egészet, óvatosan beleforgatjuk.
A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük az elkészült torta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük – 5 perc után a sütési hőfokot kicsit mérsékeljük (tűpróba). 

A krémhez a tejszínt a cukorral, kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjukközben levesszük a tűzről –, majd a kakaót is, és egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk.
A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel, a legmagasabb fokozaton, simára habosítjuk.

A piskóta lapot, vízszintesen 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat a krémmel. – A tetejére és az oldalára is jut egy vékony réteg krém. Hűtőbe tesszük.

A mázhoz a vajat, a porcukrot és a kisebb darabokra tört étcsokoládét feltesszük főzni, közben kézi habverővel kavargatjuk, 2 perc után levesszük a tűzről, beleöntjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Simára keverjük. Rögtön lehet önteni a torta tetejére. (Tanács: Egy kb. 1,5-2 cm széles csíkot vágunk egy nem nedvszívó, hajlékony kartonlapbólvagy hajlékony műanyag is lehet –, a már lehűlt krémes torta felső peremét körbe kerítjük vele, rögzítjük. Ezután öntjük a csokoládémázat, nem folyik le! A tortakarikát nem tudjuk teljesen zártan visszahelyezni!)
Hűtőbe tesszük. A mázon nem kell előre megjelölni a szeletek helyét, mert éles késsel szépen szeletelhető, nem törik.

A tejszínből (ha szükséges porcukor és habfix hozzáadásával) kemény habot verünk. Habzsákba tesszük és szeletenként, fogyasztás előtt díszítjük.

Megjegyzés: Lehet az egész tortát is bevonni habbal, fogyasztható sima csoki tortaként is.

Ez a recept kifejezetten csoki imádóknak való. A torta nagyon csokis kivitelezése miatt, a csak csokiból készült máz alkalmazása nem szerencsés megoldás (tapasztalat).

(Elkészült a 26 cmátmérőjű, 4 lapból álló torta, a hozzávalók: A 6 tojásos piskótát kétszer sütjük, és csak kettőbe vágjuk. – Krémhez: 3,5 dl tejszín, 35 dkg cukor, 35-40 dkg vaj/margarin,10-12 dkg kakaó, 5 dkg étcsokoládé. Lásd: Viki szülinapi tortájaszakács: Livi)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 admin 2011 március 15

Tényleg nagyon kívánatos, gondolom a család elégedett volt. Csak ilyen profin továbbra is.

0/10 csikipi 2011 július 26

Guszta a tortád. Azt szeretném megkérdezni, hogy a keményítő után már nem kell visszatenni a lángra? Köszönöm. Piroska.

0/10 Zia50 2011 július 26

A máznál nem kell, csak gyorsan simára kell keverni és már önthető is. Mint látható, "korcsolyázni" lehet rajta. :)

0/10 Bihary Livia 2011 október 23

Ide is leírom hogy nagyon finom lett!

0/10 Zia50 2011 október 24

Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm. :)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*