Tényleg nagyon kívánatos, gondolom a család elégedett volt. Csak ilyen profin továbbra is.
Krémhez:
Máz:
Díszítés:
22 cm átmérőjű tortaforma – 12-16 szelet
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott csokoládét, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Kicsit keményebb lesz a massza.
Majd a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjéből először egy keveset – ezzel lazítjuk – és végül az egészet, óvatosan beleforgatjuk.
A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük az elkészült torta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük – 5 perc után a sütési hőfokot kicsit mérsékeljük (tűpróba).
A krémhez a tejszínt a cukorral, kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjuk – közben levesszük a tűzről –, majd a kakaót is, és egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk.
A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel, a legmagasabb fokozaton, simára habosítjuk.
A piskóta lapot, vízszintesen 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat a krémmel. – A tetejére és az oldalára is jut egy vékony réteg krém. Hűtőbe tesszük.
A mázhoz a vajat, a porcukrot és a kisebb darabokra tört étcsokoládét feltesszük főzni, közben kézi habverővel kavargatjuk, 2 perc után levesszük a tűzről, beleöntjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Simára keverjük. Rögtön rá lehet önteni a torta tetejére. (Tanács: Egy kb. 1,5-2 cm széles csíkot vágunk egy nem nedvszívó, hajlékony kartonlapból – vagy hajlékony műanyag is lehet –, a már lehűlt krémes torta felső peremét körbe kerítjük vele, rögzítjük. Ezután öntjük rá a csokoládémázat, nem folyik le! A tortakarikát nem tudjuk teljesen zártan visszahelyezni!)
Hűtőbe tesszük. A mázon nem kell előre megjelölni a szeletek helyét, mert éles késsel szépen szeletelhető, nem törik.
A tejszínből (ha szükséges porcukor és habfix hozzáadásával) kemény habot verünk. Habzsákba tesszük és szeletenként, fogyasztás előtt díszítjük.
Megjegyzés: Lehet az egész tortát is bevonni habbal, fogyasztható sima csoki tortaként is.
Ez a recept kifejezetten csoki imádóknak való. A torta nagyon csokis kivitelezése miatt, a csak csokiból készült máz alkalmazása nem szerencsés megoldás (tapasztalat).
(Elkészült a 26 cmátmérőjű, 4 lapból álló torta, a hozzávalók: A 6 tojásos piskótát kétszer sütjük, és csak kettőbe vágjuk. – Krémhez: 3,5 dl tejszín, 35 dkg cukor, 35-40 dkg vaj/margarin,10-12 dkg kakaó, 5 dkg étcsokoládé. Lásd: Viki szülinapi tortája – szakács: Livi)
Tényleg nagyon kívánatos, gondolom a család elégedett volt. Csak ilyen profin továbbra is.
Guszta a tortád. Azt szeretném megkérdezni, hogy a keményítő után már nem kell visszatenni a lángra? Köszönöm. Piroska.
A máznál nem kell, csak gyorsan simára kell keverni és már önthető is. Mint látható, "korcsolyázni" lehet rajta. :)
Ide is leírom hogy nagyon finom lett!
Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm. :)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.