Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 19 szombat Emma névnapja

Főoldal » Sárgadinnye krémes-torta

felvitel dátuma: 2011-08-22 15:27:11       mai nézettség: 1       nézettség: 3813
részletes recept
Sárgadinnye krémes-torta
Hozzávalók 8 személyre:

Sárgadinnye előkészítés/feljavítás

  • 50-60 dkg sárgadinnye (héj, mag nélkül)
  • 8 dl víz
  • 8 dkg cukor (4 evőkanál)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 db egész fahéj
  • 1 dl citromlé
  • 2 dl narancsital

Tésztához:

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 1 vaníliás cukor
  • pici

Krémhez:

  • 2 db vaníliás puding (főzős)
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dl víz
  • 2 db tojásfehérje
  • 4 dkg kristálycukor (2 evőkanál)
  • apró kockára vágott sárgadinnye kompót (ami kimarad)

Tetejére:

  • 5 dl folyadék (a leszűrt kompót + víz)
  • 24 g színtelen tortazselé (2 csomag)
  • félgömb alakú sárgadinnye kompót (amennyi a tortalap befedéséhez szükséges)
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 30 perc

Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

A kompót hozzávalói egy igazán kemény, ízetlen sárgadinnye (sikerült kiválasztanom) feljavításához vannak megadva. – Érettebb esetén a fűszerekből, narancsitalból, citromléből kevesebb szükséges.

22 cm átmérőjű tortaforma/vagy tepsi 18*24 cm

Előző nap elkészíthetjük a kompótot.
A sárgadinnye húsából karalábévájóval/kiskanállal gömböket/félgömböket vájunk.
Először a vizet jól felforraljuk a fahéjjal, szegfűszeggel (teatojásban), majd kivesszük. Beletesszük a cukrot, ha elolvadt, beletesszük a formázott dinnyét, a citromlevet, a narancsitalt, vaníliás cukrot. Kompót keménységűre megfőzzük és hagyjuk kihűlni. – Hűvös helyen tartjuk. – Leszűrjük, a levet hűtőbe tesszük. A gömbökből annyi félgömböt vágunk, amennyi kb. a torta befedéséhez szükségünk lesz, illetve a tálaláshoz. A többit apró kockákra vágjuk. Két tálkában, lefedve a hűtőbe tesszük.

  1. A tésztához a tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a pici sóval habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt (vajazott/margarinozott-lisztezett) formába öntjük, és 175-180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kihűtjük, rácsra tesszük, levesszük a sütőpapírt. – A hideg tésztát tányérra tesszük, visszarakjuk köréje a karikát (kibélelhetjük alufóliával).
  2. A krémhez 5 dl vizet a porcukorral felfőzzük, 1 dl vízben a pudingokat kikeverjük, beleöntjük, és sűrű pudingot főzünk. Belekeverjük az apró kockára vágott sárgadinnyét. Levesszük a tűzről, és a pici sóval, kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. 2-3 percre visszatesszük a tűzre, közben kevergetjük. – A még forró krémet a hideg tésztára öntjük, szépen elegyengetjük. Teljesen kihűtjük.
  3. A kihűlt krémet kirakjuk a hideg sárgadinnye félgömbökkel.
  4. Az 5 dl folyadékba (kompót + víz) belekeverjük a színtelen tortazselét, felforraljuk. (Tulajdonképpen előírás szerint elkészítjük.) – Rákanalazzuk a gyümölcsös tortára. Lehűtjük.

Tálalás: ízlésünk, illetve kívánságok szerint (gyümölcs félgömbökkel, habbal, fagylalttal stb.)

Megjegyzés: A kompót elkészítésénél főzési idő nincs megjelölve, ez gyümölcsfüggő, és nincs beszámítva az elkészítési, főzési időbe! – Más gyümölcsből is elkészíthető. – Nincs sütőpor a tésztában! – Ízében az őszibarackhoz hasonlítható!

Elkészíthető az év folyamán gyümölcs kompótokból is, azonnal süthető a tészta, összeállítható a krém, a kompót is „kéznél van”.

(Saját recept)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*