Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 30 szerda Katalin, Kitti névnapja

Főoldal » Sárgabarack lekvár (tartósítószer nélkül)

felvitel dátuma: 2011-07-21 20:31:40       mai nézettség: 1       nézettség: 1354
részletes recept
Sárgabarack lekvár (tartósítószer nélkül)
Hozzávalók 1 személyre:

1 kg sárgabarack

30 dkg cukor

1 citrom leve

Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:
  1. Az üvegeket és a tetőket elmossuk és csíratalanítjuk (csírátalanítás= 1-1 arányú ecet és forró vízzel kiöblítés és szárazra csurgatás, nem törlés)
  2. Előkészítjük a dunsztot.  ( én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)
  3. A barackot megmossuk, jól lecsöpögtetjük és kimagozzuk. (Ha nem szeretjük, hogy rajta van a héja, akkor pár pillanatra tegyük forró vízbe és húzzuk le)
  4. Feldaraboljuk (csíkokra vágjuk) és lecukrozzuk, és egy napot pihentetjük, közben néha megkeverhetjük.
  5. Ha engedett levet leöntjük. (Ez amiatt , mert így nem kell sokáig főzni, hogy elfője a felesleges nedvességet.
  6. Leturmixoljuk, hozzáadjuk a citromlét és  folyamatos keverés mellett főzzük (ha túl sok lét engedett és leöntöttük, kostóljuk meg, hogy elég édes-e). Ha szükséges pótoljuk a cukrot és folytassuk a főzést.
  7. Óvatosa vegekbe töltjük, majd lezárjuk, és pár percre a tetejére fordítjuk.
  8. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihülni.

 

Mivel a a cukor tartósít és az üvegek és a kupak is csíramentes, a tetőre állítással a levegőt is sterilizáltuk, így nincs szükség tartósítószerre.

Ha nem bíznánk ebben a módszerben tegyünk celofánt az üveg tetejére, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot és úgy tegyük a tetőt és úgy fordítsuk a tetejére. Semmiképpen se tegyünk szalicilt vagy nátrium-benzonátot a lekvárba mert egészségtelen.

Szakács: Helga


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 cserna ildikó 2013 július 26

Légyszives ! száraz, vagy nedves dunszt? Köszönöm : Ildó

0/10 Helga 2013 szeptember 12

Bocs, de csak most néztem be. Száraz dunszt, de javítom is.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*