1 kg liszt
1/2 kg hideg vaj
5 nagy evőkanál tejföl
2 dl tej
1 kiskanál cukor
5 dkg élesztő
2 dkg só
40 dkg sajt, reszelve trappista, én füstölttel csináltam.
lehet még szezám mag ,chia mag ,kömény ,ki mit szeret
2 tojás
Felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben a cukorral. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a sót és összekeverjük. Tegyük a közepébe a hozzávalókat: 1 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ezt nem szükséges nagyon kidagasztani, jobb, ha maradnak benne kis vaj darabkák. A tésztának nem szabad keménynek lenni a végén, inkább olyan közepesen puhának. Ha úgy érezzük, hogy kemény, tegyünk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha elkészült letakarjuk egy órát pihentetjük. Kinyújtjuk, a közepét megszórjuk sajttal, két oldalról behajtjuk, az első hajtás után megint megszórjuk sajttal, behajtjuk a másik felét, majd kettéhajtjuk. Fél órát pihen, majd még kétszer ismételjük a hajtogatást. Fontos hogy mindig ugyan azon oldalakról csináljuk a hajtogatást.
A végén 2 cm vastagra nyújtjuk, rácsosra bevagdossuk, kiszaggatjuk. A tetejére a tojás fehérjét rákenjük és reszelt sajtot szórunk rá,én magvakat is raktam most.
Sütőben 15 percig sütjük, 200 fokon .
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.