Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Sajtos pillangók

felvitel dátuma: 2012-04-21 22:58:40       mai nézettség: 1       nézettség: 1920
részletes recept
Sajtos pillangók
Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

50 dkg liszt

3 dkg éleszto

3 dl langyos tej

1 kk cukor

1 ek

250 g sós vaj (híján vajat sózzuk meg)

2 tojássárgája

40 dkg reszelt trappista és fustolt sajt vegyesen (kb. 2/3-1/3 arányban a trappista javára)

felkockázott szalonnaszeletek

 

Kenéshez:

tojás

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szórjuk, elkeverjuk a sóval. Kozepébe mélyedést készítunk, abba morzsoljuk az élesztot, majd 1 kk cukrot szórunk , kevés langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, majd 100 g olvasztott vajat, a maradék tejet és alaposan bedagasztjuk.

Lefedve, kétszeresére kelesztjuk, majd a tésztát kettévesszuk.

Az egyik tésztabucit lisztezett feluleten nagy téglalapba nyújtjuk. A maradék 150 g vaj felét megolvasztjuk, alaposan megkenjuk vele a tésztát (nyugodtan használjuk a kezunket), majd vastagon megszórjuk a reszelt sajt felével és a felkockázott szalonnadarabok felével. Hosszanti oldalánál fogva feltekerjuk, a rúdból trapézokat vágunk. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felul. Ezt kell az ujjunkkal vagy a fakanál nyelével hosszában benyomni, mert így, mikozben benyomjuk, a tekercs rétegei elobukkannak és kicsit szétnyílnak, így pillangó formát kapunk. (Én a tekercselés után elosztottam a tésztát 2 darabra, amelyet bevágtam késsel a hosszabb oldalát - ne végig, mert akkor szétesnek a pillangók - majd az oldalait kissé behajlítottam. Ha nem reped szét, akkor szíveket is formálhatunk az oldalakból.)

A másik tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

Tetejuket vékonyan megkenjuk pici tejjel elkevert tojássárgájával.

Letakarva, legalább fél órán át kelesztjuk (lehet sutoben is 50-60 fokon), majd pirosra sutjuk alul-felul sutoben 160 fokon.

Szakács: Andi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*