Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Saint Honoré torta

felvitel dátuma: 2011-07-19 15:47:18       mai nézettség: 1       nézettség: 2880
részletes recept
Saint Honoré torta
Hozzávalók 6 személyre:

16 szelethez:

Az égetett tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 100 g vaj/margarin
  • csipetnyi só
  • 250 g finomliszt
  • 6 tojás
  • 1/2 kk. sütőpor

A krémhez:

  • 1,5 tasak/9 lap zselatin (15 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 3+1 dl tej
  • 50+200 g kristálycukor
  • 6 tojás
  • 1 tasak vaníliás pudingpor

A díszítéshez:

  • 1 kk. citromlé
  • 200 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
  • 1 tasak habfixáló
Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:
  1. A felsorolt hozzávalókból, az utolsó hozzáadott tojásban elkevert sütőporral égetett tésztát készítünk. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és vajjal/margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd sorban a többit is, és alaposan  elkeverjük a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszát.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a tészta sütéséhez-növekedéséhez gőz kell!).
  3. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd 1/2 cm távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára - ezek sülés közben "összenőnek". A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire, és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 pec), majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra  csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába-aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és ugyancsak rácsra rakosgatjuk.
  4. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk (vagy elkeverjük, ha instant). A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 50 g cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk-elkeverjük benne a zselatint,és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk.
  5. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 200 g, apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk  a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
  6. A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot (nagyon forró a karamell!), és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.
  7. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálra csúsztatjuk. A maradék  fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval (Hulala esetén nem szükséges a fixáló), csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére egy-egy dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani (nem lesz gond :-)).

Én 5 dl tejszínt vertem fel, de még a habrózsákhoz kellett pluszban. Lehet, hogy gazdagon díszítettem a torta tetejét :-)!

Láttam olyan változatot is, ahol a kis fánkocskákat megtöltötték krémmel, szerintem úgy még finomabb.

A recept Lajos Mari: 66 torta c. könyvéből való.

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Kercsike 2011 október 1

Nahát Anita! Ez olyan finom, nagyokat nyeltem, miközben olvastam. Hát, ha egyszer sok időm lesz megcsinálom. Gratulálok!

0/10 Hani 2011 október 3

Köszönöm szépen Judit!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*