kb. 1 kg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)Nekem ez egy kb 5-6 literes műanyag vödör tele 3 db nagy alma 0,5 liter rózsaszörp (amivel le tudjuk turmixolni a virágokat) 60dkg cukor 2 db citrom leve(ízlés szerint) 0.7 l víz a főzéshez
Mivel a Rózsa szírmában nincs pektin (Zselésítő kocsonyásító anyag )ezért kell az alma hozzá .
Az almákat gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát kevés vízzel pépesre főzzük.
Ezután levét leszűrjük,közben a rózsaszimokat megtísztitva fazékban jól megfőzzük ,csak is annyi vízzel ami ellepi .Én ilyenkor kézzel lenyomom a szírmokat mert csalóka és fel jön a víz tetejére .Mikor látom hogy a szirmok kifehéredtek akkor jó a főzés ,ekkor bele teszem a cukrot
és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne.
A citromlevet is belecsorgatjuk,közben . Mikor ezzel készen vagyok félrehúzom és Botmixerrel az almát is bele téve ,illetve a már elkészült korábban rózsaszörpöt pürésítem ,almástól szirmostól egyben. Majd ezt az elegyet ismét főni rakjuk vissza a tűzhelyre .Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed. Ha nincs rózsaszörpünk ,akkor vízzel is lehet pótolni .
Az üvegeket most is mint máskor forró ecetes vízben sterilizálom.
Mivel én most nem csak piros Rózsából hanem mindenféle színűből ami létezett a kertemben abból készítettem ,ezért érdekes színe lett .
Ebből az adagból lett egy 750 g egy 420 g és egy 200 g üveggel .
Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Frissen, ha kihült is ajánlom kóstolásra .
A pektin bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszaharidok,melyek különböző gyümölcsökben,zöldségekben és más növényekben találhatók. Legnagyobb mennyiségben a nagyobb termésű citrusfélékben,az almában,a barackban,a szilvában,a fekete ribizliben,a sárgarépában és egyéb növényekben található. A pektin anyagok jótékony hatású,abszolút veszélytelen természetes méregtelenítők,melyek kivonják a szervezetből a nehézfémeket,a rádionuklidokat,a nehézfémeket és más méreganyagokat. Ezért hívják néha őket „a természet ajándékának”.
Nem csak a közel-keleti országokban dolgozzák fel az illatos rózsaszirmokat, de nagyanyáink se hagyták csak úgy tönkremenni. Talán a legismertebb a rózsalekvár, amit sziromból főznek, de sokan készítettek rózsaszirom szörpöt is.
ide teszem a receptjét :
http://www.receptlap.hu/recept/rozsaszorp_9614
Ez a szörp leginkább hűvösebb időben hat üdítően, mint például ebben a nyári őszben, amikor csak álmodozunk a napsütésről. A rózsaszörpből elég egy pár korty is, annyira finom fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel szoktam könnyűvé tenni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.