kb. 40 dkg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)
kb. 40 dkg alma
0,5 liter rózsaszörp (amivel le tudjuk turmixolni a virágokat)
15 dkg cukor
2 db citrom leve(ízlés szerint)
A rózsaszörp készítés után maradt szirmokból készítettem.
Rózsaszörp készítés itt: http://www.receptlap.hu/recept/rozsaszorp_3524
Mivel a rózsa nem tartalmaz pektint, így szükség van zselésítő anyagra. Választhatunk a pektin tartalmú cukor és gyümölcszselé között, de én nem vagyok híve ezeknek. Az alma egy teljesen természetes anyag, aminek magas a pektintartalma és kiválóan megoldja ezt a kérdést.
1. Az üvegeket és a tetőket mossuk el és csírátalanítsuk. (Csírátalanítás=alaposan elmossuk és 1-1 arányú ecetes forró vízzel kiöblítjük és lecsurgatjuk)
2. Előkészítjuk a száraz dunsztot. (Én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)
3. A rózsaszörp készítésből megmaradt szirmokat leturmixoljuk a rózsaszörppel.
4. Az almát megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és leturmioxoljuk a citrom levével.
5. A leturmixolt rózsához hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük főzni, közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen. Amikor már forr(rotyog), hozzáadjuk az összeturmixolt almát és tovább főzzük.
6. Folyamatosan keverve addig főzzük, amikor edénybe cseppentve megdermed.
7. Forrón üvegekbe tesszük ( az üvegek legyenek szárazak belülről) vigyázunk rá, nehogy elrepedjenek. Rátesszük a kupakot és 1-2 percre a fejére fordítjuk. Így elvben minden csíramentes lesz és tartósítás nélkül is eláll. Ha ebben nem bízunk, tegyünk az üveg tetejére 2 rétegű celofánt, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását (semmiképpen se bele, mert egészségtelen, szalicilt meg főleg ne!)és úgy zárjuk rá a kupakot.
8. Tegyük bele a dunsztba és hagyjuk ott kihülni. (2 napig is maradhat)
Kicsit fokozhatjuk:
Levendulás változat
üvegenként 2-3 levendulavirág
Minden megegyezik a fentiekkel, csak a 5. pont megkezdése előtt beletesszük a megmosott levendula virágot (száras)és azzal együtt főzzük. A virágot nem tesszük bele az üvegekbe.
Narancsos változat
1-2 db narancs
Facsarjuk ki a narancsok levét és az almával együtt adjuk hozzá a rózsához.
Fahéjas változat
a végén ½ tk.fahéjat elkeverünk benne. (ízlés szerint)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.