Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 26 szombat Ervin, Aida névnapja

Főoldal » Rózsakalács rumos-diós töltelékkel

felvitel dátuma: 2014-01-05 20:50:45       mai nézettség: 1       nézettség: 673
részletes recept
Rózsakalács rumos-diós töltelékkel
Hozzávalók 4 személyre:

Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához

- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 tojás

Töltelékhez:


- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje

A tetejére:


- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
 

+ házi sárgabaracklekvár

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem

A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
 Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 2 evőkanál rumot és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós "cucchoz", elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem ( szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel
Sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább
Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*