Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj
3 dl víz
2 ek tej
só
Elkészítése:
1. A megtisztított libahájat alaposan megmossuk, kb 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk és egy mély lábasba tesszük, hogy sülés közben a zsír ki ne fusson. 3 dl vizet öntünk hozzá és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütjük.
2. A fedőt levéve nagy lángon sütjük tovább, többször megkevergetjük és amikor már szép világosbarna színe van (kb még 40-50 perc), egy fakanállal kicsit megütögetve "kopog" akkor jó.
3. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, a fedőt az egyik kezünkbe vesszük, a másikkal óvatosan hozzáadjuk a tejet, a fedővel gyorsan letakarjuk, és addig hagyjuk így, amíg sistereg. Így nem csak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő.
4. Ha már nem sistereg, egy lapát segítségével a tepertőt óvatosan az edény falához nyomkodjuk. papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék felitatódjon
5.
Kiszedve a zsírból a tepertőt hagyjuk kihűlni. Mélyebb üvegtálba vagy műanyagdobozba helyezzük. Leszűrjük a langyos zsiradékot úgy, hogy előtte picit hagyjuk leülepedni. Hagyjuk a libazsírt teljesen kihűlni, aztán lefedjük és alaposan behűtjük a hűtőszekrényben akár hetekig is el áll.
6. Ha már langyos a tepertőnk ekkor sózzuk. Langyosan, friss kenyérrel és lila hagymával igazi magyaros ínyencség.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.