Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 9 szerda Erhard névnapja

Főoldal » Rizsleves indiai

felvitel dátuma: 2011-11-06 20:09:42       mai nézettség: 1       nézettség: 1455
részletes recept
Rizsleves indiai
Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg rizs (1 bögre)

1 bögre vajbab

1 bögre zöldborsó

1 sárgarépa

1 fehérrépa

1 vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

2 ek. olivaolaj

1 kk.szegfűszeg (8-10 darab)

1 kk. mustármag (hivatalosan fekete kellene, ha nincs egy kicsi fahéjat tegyünk még hozzá)

1 kk. római kömény

¼  kk. fahéj

½ kk. kurkuma

1-2 cm gyömbér

bors

chilli

/www.toldifuszer.hu (mi lehetne, ha nem Toldi fűszer, mivel nyertem egy kosárra valót)

Előkészületi idő: 10 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

A rizst alaposan megmossuk, legalább 7 szer, (Rudi szakács alapján)és lecsurgatjuk.

A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼  julienne-nek)

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón áttörjük.

A gyömbér héját levágjuk és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.

Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor , ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.

 Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.

Beledobjuk a babot, borsót és folytatjuk a párolást, majd felöntjük  vízzel (itt nem írok mennyiséget, mert mindenkinek más a levessűrűség iránti igénye), beletesszük a kurkumát, fahéjat, sót és lefedve kb.15 perc alatt lassú tűzön készre főzzük.  Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a főzés felénél tegyük bele, mert  a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal, borsóval együtt kezdjük el főzni.

A végén megszórjuk frissen őrölt borssal és chillivel.

A rizsleves mint étel nálunk nem létezik, de tegnapról maradt a rizsköretből és azon gondolkodtam mi is legyen vele. Reggel még fasírtokat akartam belőle sütni, de dél fele már inkább levest vízionáltam. Végül megszületett ez a leves. Mivel maradékból készítettem, igy újabb adag fűszert pirítottam, a borsót és sárgarépát megpároltam, beletettem a rizst és felengedtem vízzel, és összefőztem. Teljesen felülmúlta a várakozásaimat, úgy tűnik egy újabb leves került be a kínálatomba. Így az indiai hét nem az indiai fűszerezésű rizzsel zárult, hanem ezzel a levessel. Elképesztően finom, mindenkinek ajánlom, aki szereti az édes, sós, csípős, enyhén fanyar ízek kombinációját. Aki nem tudja, hogy szereti-e feltétlenül próbálja kiJ

A szegfűszeget halásszuk ki a levesből (erre még nincs technikám), mert nem biztos, hogy szeretjük, ha ráharapunk.

(A képek a maradékből készítés fázisképei)

Szakács: Helga


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 november 7

Nagyon ötletes!Újra egy finom leves!

0/10 Helga 2011 november 7

Nálam ez a leves az 1-10-es skálán 10-es. Gyakorlatilag jöhet minden nap:)Remélem, ha valaki elkészíti, neki is bejön:)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*