Nagyon ötletes!Újra egy finom leves!
20 dkg rizs (1 bögre)
1 bögre vajbab
1 bögre zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
1 kk.szegfűszeg (8-10 darab)
1 kk. mustármag (hivatalosan fekete kellene, ha nincs egy kicsi fahéjat tegyünk még hozzá)
1 kk. római kömény
¼ kk. fahéj
½ kk. kurkuma
1-2 cm gyömbér
só
bors
chilli
/www.toldifuszer.hu (mi lehetne, ha nem Toldi fűszer, mivel nyertem egy kosárra valót)
A rizst alaposan megmossuk, legalább 7 szer, (Rudi szakács alapján)és lecsurgatjuk.
A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼ julienne-nek)
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón áttörjük.
A gyömbér héját levágjuk és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
Beledobjuk a babot, borsót és folytatjuk a párolást, majd felöntjük vízzel (itt nem írok mennyiséget, mert mindenkinek más a levessűrűség iránti igénye), beletesszük a kurkumát, fahéjat, sót és lefedve kb.15 perc alatt lassú tűzön készre főzzük. Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a főzés felénél tegyük bele, mert a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal, borsóval együtt kezdjük el főzni.
A végén megszórjuk frissen őrölt borssal és chillivel.
A rizsleves mint étel nálunk nem létezik, de tegnapról maradt a rizsköretből és azon gondolkodtam mi is legyen vele. Reggel még fasírtokat akartam belőle sütni, de dél fele már inkább levest vízionáltam. Végül megszületett ez a leves. Mivel maradékból készítettem, igy újabb adag fűszert pirítottam, a borsót és sárgarépát megpároltam, beletettem a rizst és felengedtem vízzel, és összefőztem. Teljesen felülmúlta a várakozásaimat, úgy tűnik egy újabb leves került be a kínálatomba. Így az indiai hét nem az indiai fűszerezésű rizzsel zárult, hanem ezzel a levessel. Elképesztően finom, mindenkinek ajánlom, aki szereti az édes, sós, csípős, enyhén fanyar ízek kombinációját. Aki nem tudja, hogy szereti-e feltétlenül próbálja kiJ
A szegfűszeget halásszuk ki a levesből (erre még nincs technikám), mert nem biztos, hogy szeretjük, ha ráharapunk.
(A képek a maradékből készítés fázisképei)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.