Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 20 vasárnap Tivadar névnapja

Főoldal » Rigójancsi

felvitel dátuma: 2013-02-16 16:31:00       mai nézettség: 2       nézettség: 974
részletes recept
Rigójancsi
Hozzávalók 5 személyre:

A csokis piskótához:

8 db tojásfehérje

100 g kristály cukor

8 db tojássárgája

30 g kakaópor - holland

170 g búzaliszt (BL55)

1 csipet

1 sütőpor

A csokoládés tejszínkrémhez:

2 db lapzselatin

25 g rum - barna

1 L habtejszín

50 g kakaópor - holland

150 g  porcukor

A csokoládé bevonathoz:

  • 150 g csokoládé - ét (53%-os)
  • 56 ml habtejszín
Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 10 perc

Elkészítés:

A sütőpapírt 30x35 cm-es méretre vágjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük. Ha a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojás sárgákat. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a kakaó porral egyenletesen elkevert lisztet is, és simára keverjük a piskótát. A sütőpapírra szedjük a masszát, Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben egyenetlen lesz a tészta!

 Előmelegített 190 C-os sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot.

Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki. Ha a piskóta teljesen kihűlt, nekifogunk a krém elkészítésének..

 

Kemény habbá verjük az egy nappal korábban alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött, rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele. A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk. Ne forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk, és egyenletesen elkeverjük benne. Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az összes krémet. A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapon egy kenőkés segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek legyenek, a teteje vízszintes, sima legyen. A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel, majd a kenőkéssel a sütemény oldalain a krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük, a betöltött Rigó Jancsit a hűtőbe.

 

 A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz, és keverjük el sima, folyós bevonattá. Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt Rigójancsi tetejére, és egy kenőkéssel egyenletesen kenjük el rajta.. Ismét tegyük vissza 1-2 órára a hűtőbe. Ha a bevonat megkötött, forró vízbe mártott késsel a négy szélét vékonyan körbevághatjuk, hogy szép szélei legyenek. Ezután 3x5 darabba kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ezzel el is készült a finomság.

Szakács: Klárika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*