Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Rigó Jancsi torta, nálunk

felvitel dátuma: 2011-05-22 21:46:51       mai nézettség: 1       nézettség: 4007
részletes recept
Rigó Jancsi torta, nálunk
Hozzávalók 8 személyre:
  • Tésztához: 2 laphoz!
  • 6 db tojás
  • 6 púpos evőkanál cukor (12 dkg)
  • 4 púpos evőkanál sima liszt (8 dkg)
  • 2 púpos evőkanál kakaó (kb. 2 dkg)
  • 2 vaníliás cukor
  • pici só

Krémhez:

  • 7,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál kakaó (kb. 2,5-3 dkg)
  • 8 evőkanál porcukor (10-12 dkg)
  • 2 cs. habfix (3 cs. normál tejszínhez)
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 2 mokkáskanál rumaroma

Máz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Díszítés:

hab (marcipán, gyümölcs stb. tetszés szerint)

Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 20 perc

Főzési idő: 5 perc
Elkészítés:

26 cm átmérőjű torta forma, melyet sütőpapírral bélelünk ki.
1.  Az első laphoz, a 3 tojásfehérjét először lágy   habnak felverjük, a vaníliás cukorral elkevert 3 evőkanál cukrot adagolva hozzá, kemény habbá verjük. Belekeverjük egyenként a 3 tojás sárgáját, egyneműsítjük. A sóval, 1 kanál kakaóval elkevert 4 kanál lisztet beleszitáljuk apránként a masszába és fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Beleöntjük a torta formába, elsimítjuk (a közepe ne legyen púpos!).
2. A 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Sütőpapírral együtt hűlni hagyjuk, majd levesszük róla.
3. A második lapot hasonló módon készítjük el.
4. A krémhez a hideg tejszínt (a tálat előtte tegyük be a hűtőbe) lágy habbá verjük, az olvasztott csokoládéval és a rumaromával csak éppen egy kicsit verünk még a habon, majd beleszitáljuk a kakaós, habfixszes porcukrot, elkeverjük és keményebb, kenhető krémmé verjük.
5. Az egyik tortalapra rátesszük a krémet, egyenletesen rákenjük, magas krémréteget kapunk. Ráhelyezzük a másik lapot. Hűtőbe tesszük.
6. Az étcsokoládét eltördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk (mikróban), belekeverjük az olajt. Rögtön a tortalap tetejére öntjük (kicsit "rücskösre" hagytam).

Hagyjuk a mázat hűtőben megdermedni, és éles késsel bejelöljük rajta a szeleteket. Tálaláskor forró vízbe mártott (szárazra törölt), éles késsel szeleteljük. – 16 szelet lesz.
Díszítés habbal (illetve tetszés szerint). – Legalább 3 óra hűtés szükséges.

Megjegyzés: Ennek a tortának a négyszögletes változatát ajánlom inkább elkészíteni. (Csak kívánságra készítettem így!)
A szögletes változathoz 2 lappal sütve 26*21 cm-es a tepsi mérete . Ugyanekkora, ha a tészta összes hozzávalóit egyszerre sütjük, és lapjában kettévágjuk. – Ha 1 nagy lapként sütjük a tésztát, akkor két egyforma részre vágjuk: 28*38 cm-es a tepsi mérete.

(Recept variáció)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*