kiprobaltam es nagyon jol sikerult finom a csaladom tagjainak tetszett
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg margarin
2-3 tk só
őrölt bors
1 dl tej
1 tk cukor
1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.
Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)
Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést.
Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.
Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 35-40 perc alatt szép pirosra sütni.
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.