1 fej brokkoli (kb ½ kg)
5 kicsi burgonya
6 tojás
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
1,5 dl tejföl
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg parmezán sajt (lehet más is, de én jobban szeretem az intenzív íze miatt)
só
bors www.toldifuszer.hu
A brokkolit megmossuk, rózsáíra szedjük és sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és lecsöpögtetjük.
A burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük, ha elkészült, leszűrjük, kicsit hűtjük, és a héját lehúzzuk, majd vékony karikákra vágjuk.
4 tojást keményre főzünk, majd hűtjük, és a héját eltávolítjuk, majd vékony karikákra vágjuk.
A sütőedénybe rétegezzük a hozzávalókat, 1 sor burgonya, 1 sor tojás, 1 sor brokkoli, majd megismételjük.
Elkészítjük a besamelt.
A vajat egy edényben felforrósítjuk és beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk.
A sajtot lereszeljük.
1 tojást szétválasztunk, a sárgáját a tejjel, tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a sajtot, jól összekeverjük és a rántáshoz adjuk és takarékon folyamatosan keverve besűrítjük. A végén hozzáadjuk a tejfölt és jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Kicsit sósabbra készítsük, mint ahogy szeretjük, mert a zöldségek magukba szívják és sótlan lesz. (Én nem szeretem utána sózni)
Az elkészült mártást ráöntjük a rétegezett hozzávalókra.
A megmadt tojás fehérjéhez hozzáadjuk a maradék 1 tojást és ráöntjük a brokkoli tetejére. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal és kb 20 perc alatt készre sütjük.
Az idei év utolsó saját termelésű brokkolija megérdemelte, hogy ne levesben, hanem e remekben végezze:))
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.